Jak funguje systém voleb prezidenta v USA?

Jak funguje systém voleb prezidenta v USA?

Systém voleb prezidenta v USA je složitý a unikátní. Zahrnuje několik kroků a procesů, které mají za cíl zvolit nejvyššího představitele země. Zde je přehled toho, jak funguje systém voleb prezidenta v USA.

Primárky

Prvním krokem v procesu volby prezidenta jsou primárky. Primárky jsou volby, které se konají v každém státě, aby se určilo, kdo bude kandidovat za každou politickou stranu. Kandidáti se ucházejí o nominaci své strany a musí získat dostatek hlasů od delegátů, aby se stali oficiálními kandidáty.

Volební kolegium

Po primárkách následuje volební kolegium. Volební kolegium je skupina volitelů, kteří jsou zvoleni v každém státě, aby hlasovali za prezidenta. Každý stát má určitý počet volitelů, který je založen na počtu obyvatel daného státu. Například Kalifornie má 55 volitelů, zatímco Wyoming má pouze 3.

Vítězství ve státě

Vítězství ve státě je klíčovým faktorem v procesu volby prezidenta. Kandidát, který získá většinu hlasů v daném státě, získá všechny volitele tohoto státu. Například pokud kandidát získá většinu hlasů v Kalifornii, získá všech 55 volitelů z Kalifornie.

Počet volitelů

Celkový počet volitelů je 538. Kandidát musí získat alespoň 270 volitelů, aby se stal prezidentem. Pokud žádný kandidát nezíská alespoň 270 volitelů, rozhoduje o vítězi Sněmovna reprezentantů.

Vítězství

Kandidát, který získá alespoň 270 volitelů, se stává prezidentem USA. Vítězství je oficiálně potvrzeno Kongresem v lednu následujícího roku.

Závěr

Systém voleb prezidenta v USA je složitý a unikátní. Zahrnuje několik kroků a procesů, které mají za cíl zvolit nejvyššího představitele země. Primárky, volební kolegium, vítězství ve státě, počet volitelů a konečné vítězství jsou klíčové faktory, které ovlivňují výsledek volby prezidenta.