Jak hubnutí ovlivnilo menstruaci a jaký neobvyklý krok pomohl české naději

Jak hubnutí ovlivnilo menstruaci a jaký neobvyklý krok pomohl české naději

Zvětšila ses: Jak bojovat s tlakem na hubnutí ve vytrvalostním sportu

Ve vytrvalostním sportu, který kombinuje plavání, běh a jízdu na kole, je výkonnost a výdrž klíčová. Pro mnoho sportovců je důležité udržovat nízkou váhu, aby dosáhli co nejlepších výsledků. Tento tlak na hubnutí může být obzvláště silný u mladých sportovců, kteří jsou ve fázi růstu a vývoje.

Jednou z těchto mladých sportovkyň byla triatlonistka Grabmüller Soldati. Ve svých 16 letech slyšela od svého trenéra, že se zvětšila a že by měla zhubnout. Tento názor ji velmi zasáhl a začala se snažit hubnout podle toho, co považovala za správné.

Zredukovala si porce jídla na polovinu a vynechávala večeře. Doufala, že tím dosáhne rychlé změny, ale ta nepřišla. Snažila se omezovat jídlo ještě více, ale tím se dostala do začarovaného kruhu. Bez ohledu na to, kolik kilogramů zhubla, stále se viděla jako tlustá. Okolí ji sice ujišťovalo, že zhubla, ale ona to nevnímala. Chtěla stále víc a víc a nebyla schopná objektivně zhodnotit svou váhu.

Později se rozešla se svým trenérem a rozhodla se trénovat sama. Ale brzy si uvědomila, že potřebuje pomoc. Obrátila se na trenérku a výživovou poradkyni, která jí doporučila dietu s denním příjmem kolem 1700 kilokalorií. Tímto plánem jí podařilo zhubnout asi osm kilogramů, ale bylo to velmi krátkodobé a neudržitelné.

Kdykoliv se od plánu odchýlila a začala jíst podle sebe, kilogramy se vrátily. Proto se opakovaně vracela ke drastické dietě. To mělo však negativní dopad na její zdraví. Trpěla chudokrevností, častými zraněními a problémy se štítnou žlázou. Navíc přestala menstruovat a stále vynechávala večeře.

Je zarážející, že nikdo v jejím okolí nezaznamenal její nezdravé chování. Ani trenérka ani ostatní lidé, kteří ji mohli zastavit, se nad tím nepozastavili. Grabmüller Soldati si to dodnes neumí vysvětlit.

Nakonec jí pomohl únik od závodního sportu. Během vysokoškolského studia odcestovala na zahraniční pobyt do Norska, které tehdy ještě nebylo na triatlonové mapě. Byla si vědoma, že musí v životě udělat nějakou změnu a ta musí být obrovská. Navzdory očekáváním okolí se rozhodla vrátit se ke sportu a v roce 2021 zazářila na mistrovství světa v terénním triatlonu, kde získala bronzovou medaili.

Díky své vlastní zku