Jak se Fuksa stal olympijským šampionem díky nejlepším podmínkám od Boha.

Jak se Fuksa stal olympijským šampionem díky nejlepším podmínkám od Boha.

Paříž (od našeho zpravodaje) – V rukách to měl už dlouho. Minimálně od triumfu na mistrovství světa v roce 2015.

Ale ani v Riu o rok později, ani před třemi lety v Tokiu se Fuksovi očekávání nepodařila proměnit v cenný kov pod pěti kruhy. Sám teď ví, že kvůli tomu potřeboval dospět a v 31 letech už ví, co je a není důležité.

„Nepotřebuju odznáčky z olympijské vesnice. Jako mladý jsem si asi potřeboval zažít tu atmosféru, ale teď jsem věděl, že tohle všechno je pomíjivé a pro olympijskou medaili je potřeba udělat všechno,“ přiznal.

A tak si v Paříži kousek od jezera v obci Vaires-sur-Marne pronajal dům, stylovou vilku s bazénem, kam nastěhoval celý „Fuksič tým“, jak si s tátou, bratrem a dědou říkají. 

Vlastně ani nevím, že jsem na olympiádě. Můžu si skočit do bazénu, lehnout na gauč. Byla nás tam navštívit rodina. To jsem nikdy nezažil, byl jsem vždycky soustředěný na sebe. To mě oprostilo od stresu. Klaplo všechno, jak mělo,“ liboval si šampion.

Benefity vlastního stravování, klidu na spaní a regenerace využil dokonale. Ve finále na tisíc metrů český kanoista suverénně ujel všem soupeřům a slavil vysněné zlato.

„Říkal jsem si: Bůh ti seslal ty nejlepší podmínky, které sis mohl jen vysnít a přát, tak mu to musíš splatit a nahulit,“ vysvětlil.

Loni ho změnilo i otcovství, když s manželkou oslavili narození dcery Emily. Jednou z priorit se stala rodina a připravoval se tak, aby byl maximálně efektivní a neztrácel čas zbytečnostmi. Vše směřoval k olympijským hrám.

„Že jsem si na to počkal, že je to po třicítce, že mohu medaili ukázat své dceři, že to může oslavit větší tým. Takhle to bylo napsané, takhle to mělo být,“ dodal Fuksa.

Vítání Martina Fuksy v České domě v Paříži:

Martin Fuksa – cesta k olympijskému šampionovi

Paříž (od našeho zpravodaje) – Martin Fuksa, český kanoista, se stal olympijským šampionem na letošních olympijských hrách v Tokiu. Po dlouhých letech tvrdé práce a odříkání se mu podařilo dosáhnout svého snu a získat zlatou medaili.

Fuksa začal svou kanoistickou kariéru již v mladém věku a postupně se vypracoval na jednoho z nejlepších kanoistů světa. Své první úspěchy začal sbírat již v roce 2015, kdy zvítězil na mistrovství světa. Od té doby se snažil dostat na olympijský vrchol, ale neúspěšně.

V rozhovoru po získání zlaté medaile v Tokiu Fuksa uvedl, že pro něj už nejde jen o odznáčky z olympijské vesnice, ale o něco mnohem víc. V 31 letech si uvědomil, co je pro něj skutečně důležité a co ho motivuje k dalším úspěchům.

Pro přípravu na letošní olympijské hry si Fuksa pronajal dům v Paříži, kde mohl trénovat a odpočívat se svým „Fuksič týmem“. Tato změna prostředí a nový přístup k tréninku mu nakonec přinesly úspěch, po kterém toužil.

V rozhovoru pro média Fuksa také zmínil význam rodiny a otcovství pro něj. S manželkou oslavil narození dcery Emily a to ho ještě více motivovalo k dosažení olympijského úspěchu. Fuksa si uvědomil, že má teď novou motivaci a že chce svou dceru inspirovat k dosahování svých snů.

Pro Martina Fuksu se tak splnil sen o zlaté olympijské medaili a ukázal, že tvrdá práce a odhodlání se vyplatí. Jeho příběh je inspirací pro všechny, kteří touží po dosažení svých cílů a nevzdávají se ani v těch nejtěžších chvílích.