Jak se připravit na pohovor: 10 tipů pro úspěšnou prezentaci vašich schopností a dovedností před zaměstnavatelem

Jak se připravit na pohovor: 10 tipů pro úspěšnou prezentaci vašich schopností a dovedností před zaměstnavatelem

Při hledání nové práce je pohovor jedním z nejdůležitějších kroků. Je to příležitost ukázat své schopnosti a dovednosti a přesvědčit zaměstnavatele, že jste ten pravý kandidát na danou pozici. Nicméně, pohovor může být také stresující a nekomfortní situace. Proto jsme pro vás připravili 10 tipů, jak se připravit na pohovor a zvýšit svou šanci na úspěch.

1. Zjistěte co nejvíce informací o firmě a pozici

Před pohovorem si zjistěte co nejvíce informací o firmě a pozici, na kterou se ucházíte. Prostudujte si webové stránky firmy, sledujte její sociální sítě a zjistěte, co jsou její cíle a hodnoty. Pokud máte kontakt na někoho, kdo již pracuje v této firmě, zeptejte se ho na jeho zkušenosti.

2. Připravte si odpovědi na často kladené otázky

Před pohovorem si připravte odpovědi na často kladené otázky, jako například „Proč chcete pracovat pro tuto firmu?“ nebo „Jaké jsou vaše silné stránky?“. Přemýšlejte o svých předchozích zkušenostech a jak je můžete aplikovat na danou pozici.

3. Přemýšlejte o otázkách, které chcete položit

Přemýšlejte o otázkách, které chcete položit zaměstnavateli. Například se můžete zeptat na pracovní podmínky, možnosti rozvoje nebo na to, co by bylo vaší první úkol po nástupu do práce.

4. Vyberte si vhodné oblečení

Vyberte si vhodné oblečení, které odpovídá firemní kultuře a pozici, na kterou se ucházíte. Pokud nevíte, jaké oblečení je vhodné, zeptejte se na to při domluvě pohovoru.

5. Přijďte včas

Přijďte na pohovor včas. Pokud se jedná o online pohovor, připojte se několik minut před začátkem. Pokud se jedná o osobní pohovor, přijďte na místo s dostatečným předstihem, abyste se mohli uklidnit a připravit se.

6. Buďte pozorní a vyslovujte se jasně

Během pohovoru buďte pozorní a vyslovujte se jasně. Dávejte pozor na své tělesné signály, jako jsou například pohledy nebo gesta. Snažte se být přirození a upřímní.

7. Ukazujte své schopnosti a dovednosti

Pohovor je příležitost ukázat své schopnosti a dovednosti. Snažte se být konkrétní a přinášet příklady z vašich předchozích zkušeností, které dokládají vaše schopnosti.

8. Buďte připraveni na testy a cvičení

Některé firmy mohou požadovat testy a cvičení během pohovoru. Buďte připraveni na to, že vám mohou položit otázky