Jak se stalo, že Pastrňákův parťák dostal jen pokutu? Rána v NHL vyvolává rozpaky.

Jak se stalo, že Pastrňákův parťák dostal jen pokutu? Rána v NHL vyvolává rozpaky.

V sobotním utkání mezi týmy New York Rangers a Boston Bruins došlo k incidentu, který vyvolal velkou diskuzi. V prostřední třetině utkání, při stavu 3:3, se mezi brankami dostal do potyčky hráč Rangers Frederic a kapitán Bruins Trouba. Trouba nakonec po přerušení hry udeřil Frederica hokejkou do hlavy.

Rozhodčí museli situaci uklidňovat, ale nikoho nevyloučili, i když jeden z nich byl kousek od souboje. Frederic protestoval, ale neuspěl. I přes toto incident Rangers vyhráli utkání 7:4, ale nejvíce se mluvilo o Troubově nevybíravém zákroku a možné suspendaci.

Diskuze ještě více zesílila, když byl Trouba potrestán pouze pokutou. Zaplatí pět tisíc dolarů, což je přes sto tisíc korun. Na první pohled se jedná o vysokou částku, ale když vezmeme v úvahu Troubový plat, který činí osm milionů dolarů hrubého ročně, tak pokuta ho připraví o pouhých šest setin procenta jeho ročního příjmu. Je to srovnatelné s tím, kdyby Čech s průměrným tuzemským měsíčním platem kolem 43 tisíc korun přišel o tři stovky.

Moderátor Ron MacLean ve vysílání kanadské stanice CBC nechápal, jak mohl Trouba dostat jen pětitisícovou pokutu. Trouba svým počínáním některým fanouškům připomněl Martyho McSorleyho či Chrise Simona a jejich nechvalně proslulé „baseballové“ údery z minulosti.

Někteří pozorovatelé však poukazovali na to, že z jiných záběrů se zdá, že Trouba si jen nepřesně počínal a Fredericovu hlavu trefil omylem. To tvrdí i samotný Trouba, který prohlásil, že šlo o nehodu a že si zasloužil pokutu.

Někteří si ale myslí, že Trouba měl místo peněžitého trestu dostat suspendaci. Ken Campbell, dlouholetý novinář, dokonce tvrdě kritizoval disciplinární komisi soutěže a navrhoval minimálně 25zápasovou stopku.

Trouba byl v NHL suspendován pouze jednou kvůli hraničním zákrokům. V roce 2017 si vykoledoval dvouzápasovou stopku za sestřelení Marka Stonea, když hrál za Winnipeg.

Zraněný Frederic, spoluhráč Davida Pastrňáka, zpravidla nastupuje v jiné bostonské lajně, takže se zdá, že tentokrát vyvázl bez zranění.