Japonská superstar vyjádřila své sympatie k novinářům a sdělila, že se stala obětí zneužívání ze strany lidí.

Japonská superstar vyjádřila své sympatie k novinářům a sdělila, že se stala obětí zneužívání ze strany lidí.

Japonská tenisová hvězda Naomi Ósaka se v posledních letech potýkala s výraznými psychickými problémy, které se projevovaly především při plnění mediálních povinností. Na French Open 2021 oznámila, že nebude navštěvovat povinné tiskové konference, za což byla potrestána pokutou ve výši 15 tisíc dolarů. Ósakaová poté z turnaje odstoupila a veřejně se svěřila se svými psychickými potížemi, kterými trpí již od roku 2018.

Její vyjádření o tom, že kontakt s novináři ohrožuje psychické zdraví tenistů, vyvolalo velkou pozornost a vášnivé diskuse. Z dříve sdílné, upřímné a ochotné dívky se během let stala uzavřená tichá bytost, kterou rozhovory zjevně dostávaly do nepříjemného rozpoložení.

Nicméně nedávno Ósakaová přišla s přehodnocením a vysvětlením své drastické proměny. V podcastu Mountaintop Conversations naznačila, že za změnu její povahy nemohli novináři sami o sobě, ale různí podnikavci, kteří se snažili slavnou tenistku zneužívat pro vlastní cíle.

„Jak jsem byla pořád známá, objevili se lidé, ze kterých jsem cítila, že mě chtějí zneužít. Kvůli tomu jsem se uzavřela. Viděla jsem, jak se mění moje povaha, a to se mi vůbec nelíbilo,“ přiblížila bývalá světová jednička svou proměnu.

„V tom okamžiku jsem si pomyslela, že potřebuju pauzu,“ vysvětlila, proč se začala vyhýbat tiskovkám. „Už jsem byla ve fázi, že jsem raději zaplatila pokutu, než si tím procházet s mou tehdejší energií,“ dodala. Problém byl přitom čistě v její psychice, nikoli v otázkách novinářů.

„Mám velmi otevřenou povahu, říkala jsem věci, které mě dostávaly do problémů. Ale to jen proto, že mám novináře ráda. Nemyslím si, že to vede, ale ráda s nimi mluvím, ráda jim odpovídám. Je úžasné, že někoho zajímám natolik, že mi klade otázky,“ řekla pětadvacetiletá hráčka.

Zprvu byla Ósakaová za svá rozhodnutí kritizována, později však převládlo uznání za to, jak významně přispěla k debatě o mentálním zdraví profesionálních sportovců.

„Vlastně jsem netušila, co to psychické zdraví je. Když jsem vyrůstala, nikdo o tom nemluvil,“ uvedla v podcastu. Doplnila také, že její deprese nepramenily z minulosti, temného dětství či jiných traumat. „Šlo jen o to, jak moc bylo všechno soustředěné pouze na tenis,“ podotkla.

Od roku 2020 Ósakaová nikdy neodehrála více ne