Je opravdu osmnáctiletý? Hokejový talent přichází s překvapením, které by mohlo překonat i Česko.

Je opravdu osmnáctiletý? Hokejový talent přichází s překvapením, které by mohlo překonat i Česko.

Vitalij Pinčuk, mladý centr hrající za Minsk v KHL, vyjádřil své přání vyhrát mistrovství světa s Běloruskem. Přestože se jedná o ambiciózní cíl, Pinčuk věří, že běloruský národní tým se zlepšuje a může porazit i silné soupeře jako Slovensko.

Bělorusko se na světovém šampionátu dostalo nejvýše do čtvrtfinále a několikrát sestoupilo do nižší skupiny. Momentálně se nachází na 14. místě žebříčku IIHF a neúčastní se mezinárodních turnajů kvůli politické situaci v zemi.

Přestože se může zdát, že Pinčukova slova jsou přehnaná, statistiky naznačují vzestup běloruského hokeje. Od roku 2016 byl vždy alespoň jeden běloruský hráč draftován do NHL, celkem jich bylo 17. To je výrazný pokrok ve srovnání s pouhými 23 hráči mezi lety 1988 a 2015.

Navíc se očekává příchod obránce Arťoma Lešunova, který by se mohl stát nejvýše draftovaným Bělorusem v historii. Lešunov by měl skončit mezi třetím a šestým místem draftu. Existují názory, že pokud by klub s první nebo druhou volbou chtěl za každou cenu obránce, mohl by si vybrat právě Lešunova.

Lešunov je v současnosti studentem na Michiganské státní univerzitě a podle trenéra Jareda DeMichiela je nejtalentovanějším hráčem, se kterým kdy pracoval. Obránce se rychle rozvíjí a je schopen konkurovat hráčům NHL. Jeho výkony na univerzitě jsou ohromující a někteří odborníci ho považují za jednoho z nejlepších obránců draftu.

Běloruský hokej se tedy zdá být na vzestupu a hráči jako Pinčuk a Lešunov představují naději pro budoucnost běloruského národního týmu. I když cesta k vítězství na mistrovství světa je náročná, jejich sebevědomí je reálné a může přinést pozitivní změny do běloruského hokeje.