Jeden jedinec projevuje zájem stát se občanem Itálie, zatímco druhý jedinec pochází z Krymu. Policie neplánuje vyhostit ruské tenisty z Liberce.

Jeden jedinec projevuje zájem stát se občanem Itálie, zatímco druhý jedinec pochází z Krymu. Policie neplánuje vyhostit ruské tenisty z Liberce.

Vláda České republiky nedovolila ruské tenistce účastnit se turnaje WTA na pražské Spartě. Tento krok byl přijat kvůli ruské invazi na Ukrajinu a zákazu startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko, i když se do války aktivně nezapojilo, umožnilo Rusku provádět útoky ze svého území.

Podle výkladu Národní sportovní agentury platí vládní nařízení pouze pro reprezentanty svých zemí, což tenisté nejsou, protože na turnajích hrají pod neutrálním statusem a bez státních symbolů. Kirill Kivatcev a Denis Klok, ruské tenisté, již rozehrál kvalifikaci libereckého challengeru. Pořadatelé informovali Národní sportovní agenturu a spolupracovali s cizineckou policií.

Důvody, proč mohou Rusové zůstat v Česku, nebyly sděleny. Kivatcev úspěšně zvládl oba kvalifikační zápasy a postoupil do hlavní soutěže v Liberci. Klok čeká finále kvalifikace a je také přihlášen do čtyřhry. Podle ředitele libereckého turnaje Tomáše Trska hovoří dostupné informace v jejich prospěch. Klok se narodil na Krymu a do roku 2014 byl Ukrajincem. Je zde také s tamní delegací a ruský pas mu byl udělen kvůli zabránění Krymu. Kivatcev žije již osm let v Itálii a požádal o tamní občanství.

Na pražské Spartě dnes začal hlavní turnaj WTA. V pavouku není ani jedna z původně přihlášených ruských a běloruských hráček. Jednu z nich cizinecká policie na ruzyňském letišti ve čtvrtek večer na základě vládního nařízení nevpustila do Česka. Ženská tenisová asociace WTA se nad krokem českých orgánů pozastavila a připomněla, že ruské a běloruské hráčky, stejně jako jejich mužští kolegové, nastupují na turnajích pod neutrální vlajkou.