Junior planety, který neprošel dopingovou kontrolou, je nejrychlejší a je mu osmnáct let.

Junior planety, který neprošel dopingovou kontrolou, je nejrychlejší a je mu osmnáct let.

Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) dnes oznámila, že měl atlet pozitivní test na zakázanou látku GW1516. Tato látka ovlivňuje, jak tělo zpracovává tuk a Světová antidopingová agentura ji považuje za zdravotní riziko.

Atlet, který byl pozitivně testován, se jmenuje Assinga. Ten zvítězil na konci minulého měsíce na jihoamerickém šampionátu v Sao Paulu v běhu na 100 metrů s časem 9,89 sekundy. Tímto výkonem zlepšil jak juniorský světový rekord, tak kontinentální seniorský rekord. Na tomto šampionátu ovládl také dvoustovku s časem 20,19 sekundy.

Assinga se na sebe upozornil již v dubnu, kdy s nedovolenou podporou větru zaběhl na Floridě 100 metrů za 9,83 sekundy a porazil mistra světa na dvojnásobné trati Američana Noaha Lylese.

Tato situace není ojedinělá, protože loni měl dopingový nález na GW1516 také atlet Nijel Amos z Botswany. Ten dostal tříletý distanc. Je tedy zřejmé, že používání této zakázané látky není tolerováno a je potrestáno.

Je důležité, aby atleti dodržovali pravidla a soutěžili v souladu s fair play. Používání zakázaných látek není spravedlivé vůči ostatním závodníkům a může mít vážné zdravotní důsledky. AIU a Světová antidopingová agentura mají za úkol zajistit, aby sport byl čistý a spravedlivý pro všechny.