Kaderkova rezignovala na post prezidenta Českého tenisového svazu.

Kaderkova rezignovala na post prezidenta Českého tenisového svazu.

Šedesátiletý Kaderka stál v čele organizace od roku 1998. Od února je stíhaný stejně jako člen dozorčí rady Vojtěch Flégl za podvody se státními dotacemi. Flégl rezignoval na funkci v pondělí, Kaderka o tři dny později.

Tenisový svaz bude na mimořádné valné hromadě projednávat změnu stanov, která by umožnila zájemcům usilovat o vedoucí post bez jakéhokoliv omezení. Plánuje zvolit tříčlenné předsednictvo složené z předsedy a dvou dalších osob. Na post nového předsedy kandidují Jakub Kotrba, Petr Makrlík, Vladimír Slavík a Václav Vintr. O pozici v předsednictvu usilují také trenér Petr Pála a Martin Hynek, o předsednickou funkci se ale neucházejí.

Po dvaceti letech ve funkci prezidenta Českého tenisového svazu (ČTS) skončila éra Ivana Kaderky. Šedesátiletý Kaderka byl dlouhodobě spojován s tenisovým světem a stál v čele organizace od roku 1998. Jeho rezignace přišla po obvinění ze spoluúčasti na podvodech se státními dotacemi, stejně jako u člena dozorčí rady Vojtěcha Flégla.

Flégl rezignoval na svou funkci již v pondělí a Kaderka následoval jeho krok o tři dny později. Tento krok vyvolal v tenisovém prostředí rozruch a nyní se hledá nový vůdce, který povede ČTS do budoucnosti.

Na mimořádné valné hromadě bude projednána změna stanov, která umožní zájemcům kandidovat na vedoucí post bez jakýchkoliv omezení. Plánuje se zvolit tříčlenné předsednictvo složené z předsedy a dvou dalších osob. Mezi kandidáty na post nového předsedy patří Jakub Kotrba, Petr Makrlík, Vladimír Slavík a Václav Vintr. Trenér Petr Pála a Martin Hynek usilují o pozici v předsednictvu, ale o samotnou předsednickou funkci se neucházejí.

Český tenis tak čekají změny a nové vedení, které bude muset řešit nejen vnitřní problémy organizace, ale také vést tenisový sport v Česku k dalším úspěchům a rozvoji. Budeme sledovat, jak se situace vyvine a kdo nakonec usedne na prezidentský post ČTS.