Kanaďanky dosáhly historického vítězství a poprvé vyhrály Pohár Billie Jean Kingové.

Kanaďanky dosáhly historického vítězství a poprvé vyhrály Pohár Billie Jean Kingové.

Kanadský tým tenistek zvítězil v finále Poháru Billie Jean Kingové nad Itálií se skóre 2:0. Jednadvacetiletá Leylah Fernandezová nedala v souboji týmových jedniček Paoliniové šanci. V první sadě sice ztratila vedení 2:0, ale od stavu 3:2 už nechybovala a získala set. Ve druhém setu jediné zaváhání přišlo až při skóre 5:2, kdy ztratila servis, ale vzápětí úspěšným brejkem finále ukončila.

Kanada, která v semifinále porazila český výběr, předtím poslala do vedení osmnáctiletou Marinu Stakusicovou. Tenistka ze třetí stovky žebříčku si poradila 7:5 a 6:3 se 43. hráčkou světa Martinou Trevisanovou. Stakusicová se v prvním setu ujala vedení 4:1, ale Trevisanová čtyřmi gamy za sebou otočila. Závěr opět patřil 258. hráčce světa, která poté bez větších problémů získala i druhou sadu.

Kanada proměnila v titul hned první finálovou účast. Itálie promarnila šanci ovládnout týmovou soutěž popáté. Poslední ze čtyř triumfů si připsala v roce 2013, kdy se ještě hrálo v jiném formátu a pod názvem Fed Cup.

Kanaďanky za vítězství dostanou 2,4 milionu dolarů (55 milionů korun), dosud nejvyšší prémii v historii soutěže. Výběr kapitánky Heidi El Tabakhové navázal na triumf kanadských tenistů v loňském ročníku Davisova poháru.

Závěrečný turnaj tenisového Poháru Billie Jean Kingové se konal v Seville.