Kanadský dron sledoval fotbalový tým soupeře, trenérka se omlouvá a část týmu se vrací domů

Kanadský dron sledoval fotbalový tým soupeře, trenérka se omlouvá a část týmu se vrací domů

Mužský olympijský turnaj začal divokým zápasem mezi Argentinou a Marokem. Přinesl opakované vniknutí diváků na plochu a změnu výsledku na základě videa po dlouhém přerušení.

„Větší cirkus jsem neviděl,“ vztekal se argentinský kouč Javier Mascherano po skončení duelu v Saint-Étienne.

Shodou okolností ve stejném městě dnes vstoupí do ženského turnaje obhájkyně zlata Kanaďanky v utkání s Novým Zélandem. A mohlo by jít o pořádně vyostřený souboj.

Kanada totiž namíchla soupeřky tím, že na jejich trénink vyslala dva drony. Ostuda se provalila a nezůstala bez trestu, ačkoliv se trenérka Kanaďanek Bev Priestmanová dušovala, že o ničem nevěděla.

„V žádném případě jsem nikomu takový pokyn neudělila. V konečném důsledku jsem za to však zodpovědná a zápas proti Novému Zélandu nepovedu jako trenérka na lavičce,“ prohlásila.

„Za celé naše družstvo se týmu Nového Zélandu omlouvám,“ dodala. 

Kanadský olympijský výbor zároveň oznámil, že z olympijského týmu vyřazuje analytika Josepha Lombardiho a asistentku trenérky Jasmine Manderovou.

Právě Lombardi, na olympiádě vystupující jako pomocný člen kanadského týmu, malé bezpilotní letouny řídil. Po zadržení policií přiznal, že pomocí dronů zachytil novozélandské hráčky.

„Jsme tímto incidentem hluboce šokovaní a zklamaní. Zavázali jsme se prosazovat integritu a poctivost olympijských her,“ uvedl Novozélandský olympijský výbor.

„Fair play je nejvyšší princip sportu. Jednání zúčastněných neodráží kanadské hodnoty ani hodnoty sportu,“ reagovala kanadská ministryně sportu a fyzické aktivity Carla Qualtroughová.

Kanadský olympijský výbor ještě přidal, že fotbalový personál bude muset absolvovat povinné etické školení.

„Na začátku tak velkého turnaje není ideální řešit něco takového. Nicméně všichni hráčky jsme profesionálky a v těžké situaci se budeme chtít opřít jedna o druhou,“ řekla kanadská obránkyně Vanessa Gillesová.

Špionáž na tréninku překvapila i z toho důvodu, že Kanaďanky jsou v úvodním zápase proti Novému Zélandu jasnými favoritkami. Ve skupině mají ještě domácí Francii a Kolumbii.

Mužský olympijský turnaj ve fotbale začal divokým zápasem mezi Argentinou a Marokem, který přinesl opakované vniknutí diváků na hřiště a změnu výsledku na základě videa po dlouhém přerušení. „Větší cirkus jsem neviděl,“ vztekal se argentinský kouč Javier Mascherano po skončení duelu v Saint-Étienne.

Shodou okolností ve stejném městě dnes vstoupí do ženského turnaje obhájkyně zlata Kanaďanky v utkání s Novým Zélandem. A mohlo by jít o pořádně vyostřený souboj.

Kanada totiž namíchla soupeřky tím, že na jejich trénink vyslala dva drony. Ostuda se provalila a nezůstala bez trestu, ačkoliv se trenérka Kanaďanek Bev Priestmanová dušovala, že o ničem nevěděla. „V žádném případě jsem nikomu takový pokyn neudělila. V konečném důsledku jsem za to však zodpovědná a zápas proti Novému Zélandu nepovedu jako trenérka na lavičce,“ prohlásila. „Za celé naše družstvo se týmu Nového Zélandu omlouvám,“ dodala.

Kanadský olympijský výbor zároveň oznámil, že z olympijského týmu vyřazuje analytika Josepha Lombardiho a asistentku trenérky Jasmine Manderovou. Právě Lombardi, na olympiádě vystupující jako pomocný člen kanadského týmu, malé bezpilotní letouny řídil. Po zadržení policií přiznal, že pomocí dronů zachytil novozélandské hráčky. „Jsme tímto incidentem hluboce šokováni a zklamáni. Zavázali jsme se prosazovat integritu a poctivost olympijských her,“ uvedl Novozélandský olympijský výbor.

„Fair play je nejvyšší princip sportu. Jednání účastníků neodráží kanadské hodnoty ani hodnoty sportu,“ reagovala kanadská ministryně sportu a fyzické aktivity Carla Qualtroughová.

Kanadský olympijský výbor ještě přidal, že fotbalový personál bude muset absolvovat povinné etické školení. „Na začátku tak velkého turnaje není ideální řešit něco takového. Nicméně všichni hráčky jsme profesionálky a v těžké situaci se budeme chtít opřít jedna o druhou,“ řekla kanadská obránkyně Vanessa Gillesová.

Špionáž na tréninku překvapila i z toho důvodu, že Kanaďanky jsou v úvodním zápase proti Novému Zélandu jasnými favoritkami. Ve skupině mají ještě domácí Francii a Kolumbii.