Kanoista Martin Fuksa získal titul mistra světa na kilometrové trati, zatímco Josef Dostál si přivezl medaili z olympijských her.

Kanoista Martin Fuksa získal titul mistra světa na kilometrové trati, zatímco Josef Dostál si přivezl medaili z olympijských her.

Fuksa získal svůj třetí světový titul v kariéře, tentokrát na kilometru. Předchozí dva tituly vybojoval na neolympijské pětistovce. Na kilometru pravidelně sbíral medaile, ale zlato mu dosud unikalo. V Duisburgu se mu však podařilo zvítězit suverénně jak v rozjížďce, tak i ve semifinále.

Ve finále se Fuksa držel společně s dalšími favority těsně za Polákem Wiktorem Glazunowem, který rozjel závod nejrychleji. V závěrečných 250 metrech Fuksa zabral a nikdo na jeho zrychlení nenašel odpověď. Porazil i dlouholetého rivala Sebastiana Brendela z Německa, který skončil třetí, a zvítězil o více než osm desetin sekundy před Rumunem Catalinem Chirilou.

Fuksa však nemá ještě na šampionátu hotovo. Před 16. hodinou ho čeká semifinále deblkajaku na 500 metrů s bratrem Petrem, kde by chtěli vybojovat olympijskou kvótu.

Dalším českým reprezentantem, který se umístil na kilometru, byl Dostál. Letos ve Světovém poháru se mu nepodařilo ani jednou postoupit na olympijskou distanci do finále, ale tentokrát se mu to podařilo. Ztrácel sice na začátku finále, ale postupně se propracoval dopředu a skončil na pátém místě. Od světové medaile, kterou naposledy získal v roce 2019 na 1000 metrech, ho dělily necelé dvě sekundy.

V dnešním finálovém bloku závodil také deblkajak Michal Kulich a Jan Vorel, který obsadil osmé místo na neolympijském kilometru.