Kariéru ukončí velká soupeřka Sáblíkové po sezoně.

Kariéru ukončí velká soupeřka Sáblíkové po sezoně.

Schoutenová, která se stala známou svými úspěchy v rychlobruslení, ohlásila tento týden konec své sportovní kariéry. Tato nizozemská sportovkyně se rozhodla ukončit svou profesionální dráhu dva roky po úspěšném vystoupení na olympijských hrách v Pekingu, kde získala zlatou medaili na nejdelší tratě 3000 a 5000 metrů a také ve závodě s hromadným startem.

V prohlášení na sociální síti Instagram uvedla, že si uvědomila, že by bylo náročné absolvovat další čtyřletý olympijský cyklus a rozhodla se brát věci rok po roce. Přestože stále cítí, že je ve skvělé formě a stále je rychlá, uvědomuje si, že existuje život mimo profesionální sport a chce se na něj zaměřit.

Její kolegyně a soupeřka Martina Sáblíková, která nedávno získala dvě bronzové medaile na Mistrovství světa v Calgary, reagovala na Schoutenové oznámení s respektem a přáním štěstí do další kapitoly jejího života.

Konec kariéry oznámil tento týden také další úspěšný nizozemský rychlobruslař Thomas Krol, který se rozhodl soustředit na svůj pilotní výcvik u letecké společnosti KLM. Jednatřicetiletý olympijský vítěz na 1000 metrů chce najít novou výzvu mimo sportovní arénu.

Jejich rozhodnutí ukončit sportovní kariéru ukazuje, že i nejlepší sportovci si uvědomují důležitost života mimo sport a hledají nové výzvy a možnosti pro svou budoucnost. Gratulujeme oběma sportovcům k úspěšné kariéře a přejeme jim hodně štěstí do dalších životních kapitol.