Kdo se stane novým koučem reprezentace? Hašek, Koubek a Pavel Nedvěd jsou favority.

Kdo se stane novým koučem reprezentace? Hašek, Koubek a Pavel Nedvěd jsou favority.

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR pověřil pětičlennou skupinu pod vedením předsedy Petra Fouska, aby předložila návrh na nového trenéra české reprezentace po Jaroslavu Šilhavém. Ve skupině vedle Fouska budou oba místopředsedové asociace Jiří Šidlík a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec.

Podle zdrojů Aktuálně.cz hledá vedení českého fotbalu renomovanou osobnost, která bude dostatečně autoritativní. Jako možnou volbu uvádí Ivana Haška, který si angažmá u národního týmu již krátce vyzkoušel v roce 2009. Bývalý svazový předseda však označil své šance za malé, protože si ho někteří lidé nepřejí. Na druhou stranu se mluví o podpoře Vladimíra Šmicra, šéfa Sportovní rady FAČR.

Dalším kandidátem je Miroslav Koubek, současný kouč Viktorie Plzeň. Tato varianta by se zamlouvala Šádkovi, protože na západě Čech by v takovém případě přitekla určitá kompenzace a v klubu by si otevřeli prostor pro nového trenéra, například Martina Svědíka.

Třetím mužem je Vítězslav Lavička, jehož jméno se ovšem údajně spojuje i s postem manažera reprezentace. Ve fotbalovém zákulisí se však zazněla zpráva, že na Strahově uvažují o jiné, zvučnější osobě – Pavlu Nedvědu, držiteli Zlatého míče v roce 2003 a dlouholetém členu vedení italského Juventusu. Zprávy o jednání s další legendou českého fotbalu Petrem Čechem prý nejsou reálné.

Spolupráce s Nedvědem by měla smysl v tom, že pouze váha jeho jména by dokázala otevřít celou řadu dveří. Navíc je pravděpodobné, že bývalý reprezentační kapitán bude mít mocného zastánce v šéfovi Slavie Jaroslavu Tvrdíkovi, se kterým udržoval blízké kontakty.

„Máme svou strategii, co se týká postupu, ale zatím si ji necháme interně. Nejdůležitější je výsledek. Abychom se shodli, vybrali dobře a trenér, který povede reprezentaci, byl úspěšný. Chci zdůraznit, že to bude koncepční řešení, nejedná se o nějakou krátkodobou improvizaci do Eura,“ prohlásil šéf federace Petr Fousek.