Kempes vedl střeleckou tabulku MS a čelil rizikům na „divokém Východě“

Kempes vedl střeleckou tabulku MS a čelil rizikům na „divokém Východě“

Kanonýr přezdívaný El Matador, který se narodil 15. července 1954, nastřílel na šampionátu šest gólů a stal se nejlepším střelcem turnaje. Ve finále pak pomohl Argentině k vítězství 3:1 v prodloužení nad Nizozemskem dvěma trefami a byl vyhlášen i nejlepším hráčem MS.

Profesionální kariéru začínal v argentinských klubech Instituto a Rosario Central, největší slávu ale získal ve španělské lize, kde patřil na přelomu 70. a 80. let minulého století k hlavním hvězdám Valencie.

V roce 1979 s ní vyhrál španělský pohár a o rok později i Pohár vítězů pohárů a evropský Superpohár. V sezonách 1976/1977 a 1977/1978 byl také nejlepším střelcem španělské ligy. V roce 1986 přesídlil do Rakouska, kariéru zakončil v polovině 90. let v Chile a krátkým angažmá v Albánii.

Později se pokoušel uplatnit jako trenér, objevil se na lavičkách týmů ve Venezuele, Bolívii nebo Indonésii. Větší pozornosti se ale dostalo jen jeho angažmá v albánském týmu KF Lushnja, kam přišel na začátku roku 1997 jako vůbec první zahraniční trenér v balkánské zemi.

Už v únoru ale skončil, když klubu došly peníze. Jeho šéfové totiž patřili mezi organizátory pyramidových podvodů a skončili ve vězení. Později se Kempes uplatnil jako televizní fotbalový komentátor.

El Matador Kempes, původním jménem Mario Alberto Kempes, je argentinský fotbalový kanonýr, který se narodil 15. července 1954. Kempes se proslavil během mistrovství světa v roce 1978, kde nastřílel šest gólů a stal se nejlepším střelcem turnaje. Ve finále proti Nizozemsku pak vstřelil dva góly a pomohl Argentině k vítězství 3:1 v prodloužení. Za své výkony byl Kempes vyhlášen nejen nejlepším střelcem turnaje, ale i nejlepším hráčem mistrovství světa.

Kempes začínal svoji profesionální kariéru v argentinských klubech Instituto a Rosario Central, ale největší slávu si odnesl ve španělské lize. Na přelomu 70. a 80. let minulého století patřil k hlavním hvězdám Valencie. S týmem získal řadu trofejí, včetně španělského poháru a Poháru vítězů pohárů.

Kempes byl také dvakrát nejlepším střelcem španělské ligy a v roce 1978 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou světa. Později působil jako trenér různých týmů ve Venezuele, Bolívii nebo Indonésii. Jeho angažmá v albánském týmu KF Lushnja v roce 1997 vzbudilo velkou pozornost, jelikož se stal prvním zahraničním trenérem v této balkánské zemi.

Avšak Kempesova trenérská kariéra skončila brzy poté, co klubu došly peníze. Jeho šéfové totiž byli zapleteni do pyramidových podvodů a skončili ve vězení. Mario Kempes se později uplatnil jako televizní fotbalový komentátor a zůstal tak spojen s fotbalem i po skončení své hráčské a trenérské kariéry.