Kim Čong-il vyniká na golfovém hřišti, Severní Korea se snaží získat světový titul.

Kim Čong-il vyniká na golfovém hřišti, Severní Korea se snaží získat světový titul.

Severokorejky vyhrály juniorské MS v letech 2006 a 2016, ve sbírce mají i jedno stříbro. Dospělá ženská reprezentace zase třikrát ovládla asijský šampionát a dvakrát hrála na olympiádě.

I tak si web Nikkei Asia v souvislosti s jízdou mladých Severokorejek na probíhajícím šampionátu v Kolumbii neodpustil vtípek na účet bývalého vůdce komunistické země.

„Severní Korea by mohla dosáhnout na jeden z největších sportovních úspěchů. Tedy od mýtu, který praví, že když byl Kim Čong-il poprvé na golfu, zahrál hned několik jamek na jediný úder,“ napsal web.

Těžko říct, zda byl Kim Čong-il tak talentovaným golfistou, každopádně to byl on, kdo stál v 80. letech u počátků ženského fotbalu v zemi.

Do té doby prosazovala Severní Korea především atletiku a gymnastiku, ale ve fotbale spatřil Kim Čong-il novou šanci, jak zemi zviditelnit. A později ho využíval i jako nástroj propagandy.

Třeba v období hladomoru mezi léty 1995 a 1999, který si vyžádal miliony lidských životů, byly fotbalistky dávány za vzor a symbol naděje, že zase přijdou lepší časy.

Začátky fotbalistek však byly velmi krušné. Na konci roku 1985 oznámil Kim Čong-il, že země založí 18 ženských družstev. Fotbal byl přitom v té době v Severní Koreji takřka neznámý a prvními fotbalistkami se stávaly sportovkyně ze zcela jiných odvětví.

„První kapitánkou národního týmu byla rychlobruslařka Rim Sum Bong, vybrána pro svou postavu, herní umění a bystrý zrak. Ri Hong Sil přešla zase z atletiky pro svou rychlost,“ uváděl ve svém článku web NK News.

„Rim sice proti svému přechodu k fotbalu protestovala, ale nic nenasvědčuje tomu, že by sportovkyně měly na výběr,“ dodal.

Armádní tým „25. dubna“, pojmenovaný podle významného data ze severokorejské válečné historie, začínal tak, že první fotbalistky rozvíjel ve skryté oblasti. Aby si hráčky neuřízly ostudu, neboť se učily nejdříve úplné základy fotbalu.

Postupně se Severokorejky v silně autoritářském režimu vypracovaly mezi asijskou fotbalovou elitu.

Dvě hráčky v dokumentu rakouské režisérky Brigitte Weichové prozradily, že kvůli fotbalové kariéře podstoupily potrat. Mluvily o tom, že fotbal považují za nejdůležitější prioritu ve svém životě.

Na druhou stranu když se národnímu týmu nepodařilo kvalifikovat na olympiádu 2004 v Aténách, několik hráček bylo po nařízení z vyšších míst nuceno kariéru ukončit. Nebylo jim umožněno pokračovat na klubové úrovni, musely si najít novou práci.

Na probíhajícím juniorském šampionátu v Kolumbii táhne Severokorejky pětigólová Choe Il-son, která zároveň bojuje o cenu nejlepší střelkyně turnaje.

Ve skupině si ženy v rudých dresech poradily lehce s Argentinou (6:2), Kostarikou (9:0) a Nizozemskem (2:0). V osmifinále porazily Rakousko 5:2, ve čtvrtfinále Brazílii 1:0 a v semifinále stejným výsledkem USA.

Z toho musel mít současný vůdce Kim Čong-un obzvlášť radost.

Finále proti Japonkám je v Bogotě na programu zítra od 23:30 a Severokorejky v něm zaútočí na svůj třetí světový titul v historii.

Severní Korea útočí na světový titul ve fotbale žen

Severní Korea je známá svými úspěchy ve fotbale žen. Již v minulosti dokázaly severokorejské fotbalistky získat několik titulů a medailí na mezinárodních soutěžích. Například juniorské mistrovství světa vyhrály v letech 2006 a 2016 a dospělá ženská reprezentace se několikrát stala mistry asijského kontinentu.

Severní Korea se také snaží propagovat svůj sportovní talent prostřednictvím fotbalu. V minulosti to byl bývalý vůdce Kim Čong-il, který stál u počátků ženského fotbalu v zemi. Fotbal se stal pro Severní Koreu novou šancí, jak se zviditelnit a využít ho jako nástroj propagandy.

Začátky severokorejských fotbalistek nebyly jednoduché. V roce 1985 Kim Čong-il oznámil založení 18 ženských fotbalových týmů, i když fotbal v té době v Severní Koreji nebyl příliš známý. První fotbalistky se rekrutovaly z jiných sportovních odvětví, jako například rychlobruslení či atletika.

Postupně se Severokorejky vypracovaly mezi asijskou fotbalovou elitu a jejich úspěchy jsou obdivuhodné. Dokonce některé hráčky byly ochotny podstoupit potrat kvůli své fotbalové kariéře, kterou považovaly za nejdůležitější prioritu ve svém životě.

Na aktuálním juniorském šampionátu v Kolumbii táhne Severní Koreu pětigólová Choe Il-son, která bojuje o titul nejlepší střelkyně turnaje. Severokorejky si v turnaji vedly skvěle a postoupily až do finále, kde se utkají s Japonskem.

Finále proti Japonkám je naplánováno na zítřejší večer a Severní Korea má šanci získat svůj třetí světový titul ve fotbale žen. Bude zajímavé sledovat, zda se jim podaří dosáhnout dalšího historického úspěchu.