Klub v Lize mistrů odmítl nastoupit kvůli incidentu s zabitém generálem.

Klub v Lize mistrů odmítl nastoupit kvůli incidentu s zabitém generálem.

Busta Kásema Solejmaního, bývalého velitele elitních íránských jednotek Kuds, vyvolala kontroverzi mezi představiteli klubu ze Saúdské Arábie. Tato busta byla umístěna před východem z hráčského tunelu a vadila saúdskoarabským představitelům. Kvůli této situaci byl zápas odložen, i když v hledišti stadionu čekalo zhruba 60 000 fanoušků.

V kádru domácího týmu se nachází slavný útočník Karim Benzema, stejně jako bývalé hvězdy Premier League N’Golo Kanté a Fabinho. Fanoušci byli zvědaví, jak se tým postaví mužstvu, které obsahuje takovéto hvězdy.

Asijská fotbalová konfederace vydala krátké prohlášení, ve kterém uvedla, že utkání bylo zrušeno „kvůli neočekávaným a nepředvídaným okolnostem.“

Generál íránských revolučních gard Solejmaní byl zařazen na seznam hledaných osob vládou USA kvůli podezření z podpory terorismu. Byl zabit v lednu 2020 americkým raketovým útokem bezpilotního letadla poblíž letiště v Bagdádu a íránský režim ho považuje za mučedníka.

Vztahy mezi Saúdskou Arábií a Íránem byly dlouho napjaté a letošní ročník Ligy mistrů je první od roku 2016, kdy se týmy z těchto zemí utkají na hřištích soupeřů a ne na neutrálním půdě.