Kordisté se budou účastnit boje o olympijskou medaili po převálcování svých soupeřů.

Kordisté se budou účastnit boje o olympijskou medaili po převálcování svých soupeřů.

„Dvakrát jsme s nimi šli na mistrovství světa. V Miláně jsme prohráli o dva zásahy. Potom ve Vancouveru jsme vedli taky o semifinále a prohráli jsme v závěru. Dneska se plán neměnil, ale na rozdíl o těch předchozích jsme do toho všichni dali srdce, nevzdali jsme to až do úplného konce. Oni to vycítili a atmosféra těch závodu je podle mě napůl semlela a my jsme se taky úplně neuvěřitelně vzedmuli a převálcovali je,“ řekl českým novinářům Jurka.

Byl hlavní postavou českého týmu. Pětadvacetiletý reprezentant první souboj s Andreou Santarellim sice prohrál, ale poté porazil Federica Vismaru a z nepříznivého skóre 13:17 srovnal na 25:25.

Beran udržel remízu 27:27 a po duelu Rubeše s Vismarou nastupoval Jurka do rozhodujícího souboje s Davidem di Verolim za nepříznivého skóre 29:30. Po výhře 14:8 ale zajistil nečekaný postup do semifinále.

„Podlamovala se mi kolena, když už jsem s tím nemohl nic udělat,“ uvedl dvaačtyřicetiletý Beran. „Byli jsme na dostřel. To byla taktika zůstat tak co nejdéle. Oni podle mě nevěřili, že by to mohli prohrát, což nám trochu přidávalo. Bylo to pro mě strašně fyzicky náročné, dal jsem do toho asi dvě stě procent. Teď musím zregenerovat před dalším zápasem, ale jsou to jen tři minuty. I kdyby měl člověk umřít, tak je dá,“ pokračoval nejstarší člen české výpravy v Paříži.

V semifinále čeští kordisté nastoupí dnes od 15:50 proti obhájcům zlata Japoncům. Druhou dvojici tvoří domácí Francie a Maďarsko. Zápas o bronz je ve výstavním pavilonu Grand Palais na programu od 19:30 a finále od 20:30.

Kordisté mohou medailí navázat na Alexandera Choupenitche, který před třemi lety v Tokiu získal bronz ve fleretu a po více než sto letech vyrovnal nejlepší olympijský výsledek českého šermu. V Paříži však vypadl už v osmifinále.

„Je to bomba. Před dvěma dny jsme si sedli a přesně to jsme si říkali, že na nás vlítnou a my se od začátku nesmíme nechat zlomit,“ řekl Rubeš. „Jak to bylo o nějakých šest zásahů, tak to pro nás nebylo nic nového. Jsme skvělá parta, která má pomalejší začátky, ale ta druhá polovina zápasů je vždycky naše. Bery, jaká je to legenda ve 42 letech, šermoval svůj nejlepší šerm, co jsem kdy viděl. Kuba, to je pan Zavírák. Je to sen, teď už jen dvakrát a bude zábava,“ dodal Rubeš.

Šerm:

Muži:

Kord – družstva, čtvrtfinále: Česko (Jurka, Rubeš, Beran) – Itálie (Santarelli, Di Veroli, Vismara) 43:38. 15:50 semifinále: Česko – Japonsko, Francie – Maďarsko. 19:30 o bronz. 20:30 finále.

Český tým kordistů se dostal do boje o olympijskou medaili po dramatickém vítězství nad týmem Itálie. Po dvou neúspěšných pokusech na mistrovství světa se jim tentokrát podařilo převzít kontrolu nad zápasem a postoupit do semifinále.

Hlavní postavou českého týmu byl pětadvacetiletý reprezentant Jurka, který dokázal srovnat skóre na 25:25 a zajistit tak remízu. Poté se Beran postaral o další remízu a Rubeš a Jurka dokázali obrátit nepříznivé skóre ve prospěch českého týmu.

V semifinále se český tým utká s obhájci zlatých medailí, Japonskem. V boji o bronz se pak střetnou týmy Francie a Maďarska. Zápasy budou probíhat v Grand Palais od 15:50 a finále od 20:30.

Čeští kordisté mohou navázat na úspěch Alexandra Choupenitche, který před třemi lety získal bronz ve fleretu. Tým je plný optimismu a odhodlání bojovat až do konce.

Výsledky zápasů jsou následující: Česko – Itálie 43:38. Semifinále Česko – Japonsko, Francie – Maďarsko. O bronzovou medaili se bude bojovat od 19:30 a finále od 20:30.

Český tým kordistů je připraven ukázat své nejlepší výkony a bojovat o olympijskou medaili. Fans se mohou těšit na napínavé souboje a dramatické zvraty na plovárně.