Kouč vyjádřil naději, že se již nebude hovořit o šokující anketě mezi Němci.

Kouč vyjádřil naději, že se již nebude hovořit o šokující anketě mezi Němci.

Do ankety německé veřejnoprávní televize ARD se zapojilo 1304 náhodně vybraných zpovídaných a 21 procent z nich souhlasilo s výrokem, že by v reprezentaci mělo být více fotbalistů bílé pleti.

Trenér Julian Nagelsmann označil takovou anketu za šílenou. „Vždyť je to rasistické. Myslím, že bychom se měli probudit,“ reagoval šestatřicetiletý kouč, který vede národní tým Němců od loňského listopadu.

„V Evropě je mnoho lidí, kteří museli utéct z domova a hledat bezpečnou zemi. Kvůli válce, ekonomickým faktorům nebo přírodním katastrofám. V Německu se máme velmi, velmi dobře a připadá mi šílené, co všechno jsme schopni přehlížet,“ pokračoval.

Za rasistickou považuje anketu také německý reprezentační záložník Joshua Kimmich, jenž prohlásil, že fotbalové mužstvo může být naopak vzorem, jak se různá etnika, náboženství i kultury spojí v jedné skupině, která pracuje na splnění určitého cíle.

„Ptát se na tohle před domácím turnajem, kdy bychom se jako celá země měli spojit, je absurdní. Je to nesmysl a nic takového nemá v naší kabině místo,“ ohradil se Kimmich.

„Vždy si říkám, jak bizarní je, že jezdíme do zahraničí na dovolenou, abychom poznali cizí kultury. Potom přijdou k nám a my si stěžujeme. Takže bych měl vždy zůstat tam, kde jsem?“ zamýšlel se Nagelsmann.

„Na mistrovství Evropy budeme hrát pro každého v naší zemi. Každý, kdo hraje na špičkové úrovni, může být pozván, aby svou zemi reprezentoval. Doufám, že už nikdy neuslyším o tomto pitomém průzkumu,“ uzavřel.

Fotbalisté smíšeného původu přitom dávno nejsou v německém národním týmu ničím neobvyklým.

Kapitánem Němců na domácím Euru, které začíná v pátek 14. června, bude záložník Ilkay Gündogan. Rodák z Gelsenkirchenu, syn tureckých přistěhovalců. Dalšími oporami jsou hráči tmavé pleti Antonio Rüdiger nebo Leroy Sané.

Reakce televizní stanice? „Sami jsme zděšeni tím, jaké výsledky anketa měla. Ale zároveň je to odraz sociální situace v dnešním Německu,“ řekl Karl Volks, ředitel sportovní sekce ARD.

„Sport hraje v naší společnosti důležitou roli a národní tým je silným příkladem integrace,“ citovala ho německá média.

Anketa veřejnoprávní televize ARD v Německu šokovala mnohé, když zjistila, že 21 procent respondentů souhlasí s tím, že by v národním fotbalovém týmu mělo být více hráčů bílé pleti. Tato informace vyvolala rozruch a kritiku ze strany trenéra Julian Nagelsmanna, který označil anketu za rasistickou.

Nagelsmann zdůraznil, že Německo je zemí, která poskytuje útočiště mnoha lidem z různých částí světa kvůli válce, ekonomickým problémům nebo přírodním katastrofám. Podle něj by se lidé měli probudit a ocenit, jak dobře mají ve srovnání s jinými.

Podobný názor má i fotbalista Joshua Kimmich, který tvrdí, že fotbalový tým by měl být vzorem integrace různých etnik, náboženství a kultur. Kimmich také považuje otázky o rasovém složení týmu za absurdní a nevhodné, zejména před nadcházejícím domácím mistrovstvím Evropy.

Německá televizní stanice ARD se brání tím, že výsledky ankety odrážejí sociální situaci v zemi a sport hraje důležitou roli při integraci různých skupin obyvatelstva. Německý národní tým má však již dlouhou historii s hráči různého původu, jako je například kapitán Ilkay Gündogan, syn tureckých přistěhovalců, nebo hráči tmavé pleti jako Antonio Rüdiger a Leroy Sané.

Je důležité si uvědomit, že sport by měl být prostředkem k integraci a jednotě, a nikoli k rozdělení na základě rasových nebo etnických kritérií. Mistrovství Evropy by mělo být příležitostí pro všechny hráče bez ohledu na jejich původ či barvu pleti reprezentovat svou zemi a ukázat sílu sportu jako prostředku k jednotě a toleranci.