Kratochvílová se stala královnou běhu před 40 lety a získala druhé zlato následující den.

Kratochvílová se stala královnou běhu před 40 lety a získala druhé zlato následující den.

Jarmila Kratochvílová je jednou z největších atletických osobností Československa. Na prvním atletickém mistrovství světa v Helsinkách v roce 1983 získala čtyři zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile, čímž pomohla Československu umístit se na čtvrtém místě v celkovém hodnocení. Jarmila Kratochvílová zvítězila na tratích 400 a 800 metrů a s štafetou na 4×400 metrů získala stříbro.

V roce 1985 pak Jarmila Kratochvílová vytvořila světový rekord na trati 400 metrů časem 47,99 sekundy, který překonal předchozí rekord Němky Marity Kochové. Tento rekord platí dodnes. Jarmila Kratochvílová také drží světový rekord na trati 800 metrů s časem 1:53,28, který také dosud nebyl překonán.

Jarmila Kratochvílová začala s atletikou v roce 1967 a během své kariéry získala celkem 11 velkých medailí, včetně dvou titulů mistryně světa a olympijského stříbra. Její tvrdá tréninková dřina a odhodlání ji dovedly k těmto úspěchům. Na druhou stranu se kvůli sportu nestihla vdát a mít děti.

Jarmila Kratochvílová zažila také zklamání z evropského šampionátu v Praze v roce 1978, ale o rok později se dočkala své první velké medaile na HME ve Vídni, kde doběhla druhá na trati 400 metrů. Na olympijských hrách v Moskvě v roce 1980 nestačila pouze na svou velkou rivalku Maritu Kochovou z NDR.

Jarmila Kratochvílová je dodnes považována za jednu z nejlepších českých atletek v historii. Její úspěchy na tratích 400 a 800 metrů jsou nezapomenutelné a její světové rekordy stále platí. I po skončení závodní kariéry se Jarmila Kratochvílová stále zajímá o atletiku a je považována za inspiraci pro další generace atletů.