Krejčí’s penalty secures draw for Czech Republic against Ukraine, still leading the table

Krejčí’s penalty secures draw for Czech Republic against Ukraine, still leading the table

Kouč české reprezentace Hašek udělal jedinou změnu v základní sestavě oproti pátečnímu utkání s Albánií. Do zahajovací jedenáctky se po vypršení trestu za žluté karty vrátil obránce Krejčí místo Holeše.

Také Ukrajinci nastoupili v porovnání s pátečním vítězným duelem proti Gruzii s jedinou změnou v sestavě, po zranění naskočil Stepanenko. Ve stoperské dvojice znovu dostal šanci Talovjerov, bývalý hráč Slavie, Českých Budějovic, Liberce a sparťanské rezervy.

Ukrajince na neutrální půdu do Vratislavi dorazilo podpořit poměrně velké množství fanoušků, stadion pro 45 tisíc diváků byl zaplněný zhruba z poloviny. Za českým týmem přijelo jen pár stovek příznivců.

Český celek potřetí za sebou vyrukoval v rozestavení se čtyřmi obránci a stejně jako proti Albánii začal hodně aktivně, první velkou šanci ale měli Ukrajinci.

Mudryk utekl po levé straně a připravil dobrou možnost pro Šaparenka, který přestřelil. Na opačné straně v 10. minutě po Coufalově přiťuknutí vypálil Šulc, ale brankář Trubin nadvakrát zasáhl.

Za dalších osm minut už Haškův výběr vedl. Po rohovém kopu se do odvráceného míče těsně za vápnem z voleje opřel Červ a napálil ho přesně k tyči. Plzeňský záložník se ve čtvrtém utkání za reprezentační „áčko“ dočkal premiérové branky.

Těsně před gólem se ve vápně v souboji srazil Huculjak se Součkem a viditelně otřesený po dlouhém ošetřování musel vystřídat.

Ve 34. minutě vypálil nad aktivní Černý a chvíli nato zamířil vedle autor první branky Červ.

Na opačné straně Dovbyk sám před brankářem Kovářem zakončil z ofsajdu, pak se ve vápně nechal přetlačit Souček, ale další z ukrajinských hvězd Mudryk vypálil jen do gólmana.

Na konci druhé minuty nastavení první půle vytáhl Chorého pokus Trubin jen k dorážejícímu Vitíkovi, ovšem trefa kvůli ofsajdu neplatila.

Pět minut po změně stran zahrál Krejčí ve vápně rukou a španělský rozhodčí Cuadra nařídil penaltu, kterou s přehledem proměnil útočník AS Řím Dovbyk. Krejčí zavinil pokutový kop i v předchozím duelu s Gruzií.

V 67. minutě po Červově centru v tísni hlavičkoval vedle Chorý a nenavázal na dvě branky z pátečního duelu s Albánií.

O deset minut později zblízka nepřekonal Trubina střídající Kliment, jenž se vrátil do reprezentace po sedmi letech, patrně ale stejně stál v těsném ofsajdu.

Na opačné straně Kovář s problémy vyrazil Zubkovův pokus z přímého kopu z dálky. V hektickém závěru už branka nepadla a týmy i po sedmém vzájemném duelu mají vyrovnanou bilanci dvou výher a porážek a tří remíz.

Haškovi svěřenci sice nenavázali na páteční domácí vítězství 2:0 nad Albánií a Ukrajinu po zářijovém domácím triumfu 3:2 podruhé porazit nedokázali, ve skupině ale potřetí za sebou neprohráli.

V tabulce mají o bod více než Gruzie s Albánií, s nimiž se utkají v listopadových závěrečných zápasech.

Do elitní divize A postoupí přímo vítěz skupiny, druhý tým bude čekat dvojzápas play off.

Liga národů zároveň dává reprezentacím dodatečnou šanci zahrát si o účast na vrcholných turnajích.

Čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play off o šampionát.

Fotbalová Liga národů – 4. kolo skupiny B1 (hráno ve Vratislavi):

Ukrajina – Česko 1:1 (0:1)

Branky: 53. Dovbyk z pen. – 18. Červ. Rozhodčí: Cuadra – Porrasová, Prieto – Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Kryskiv – Chorý, Červ, Kliment, Lingr.

Ukrajina: Trubin – Konoplja (80. Tymčyk), Zabarnyj, Talovjerov, Matvijenko – Stepanenko (64. Kaljužnij) – Huculjak (22. Zubkov), Šaparenko (64. Kryskiv), Sudakov, Mudryk – Dovbyk (80. Jaremčuk). Trenér: Rebrov.

Česko: Kovář – Coufal, Vitík, Krejčí, Bořil (70. Zmrzlý) – Souček, Červ – Černý (58. Lingr), Šulc (90.+1 Kuchta), Provod (58. Hložek) – Chorý (70. Kliment). Trenér: Hašek.

Gruzie – Albánie 0:1 (0:0)

Branka: 48. Asllani.

1. Česko 4 2 1 1 7:7 7
2. Gruzie 4 2 0 2 5:3 6
3. Albánie 4 2 0 2 3:4 6
4. Ukrajina 4 1 1 2 5:6 4

Čechy srazila Krejčího penalta, s Ukrajinou remizovali. I tak vedou tabulku

Česká reprezentace se utkala s Ukrajinou ve čtvrtém kole skupiny B1 Ligy národů a zápas skončil remízou 1:1. Češi se ujali vedení díky brance Červa v prvním poločase, ale Ukrajinci dokázali vyrovnat z pokutového kopu Dovbyka. I přes remízu si Češi udržují první místo v tabulce skupiny.

Trenér české reprezentace Hašek udělal jedinou změnu v základní sestavě oproti předchozímu utkání s Albánií. Do zahajovací jedenáctky se vrátil obránce Krejčí místo Holeše, který byl potrestán za žluté karty.

Ukrajinci nastoupili se stejnou sestavou jako v předchozím zápase proti Gruzii, s jedinou změnou v podobě Stepanenka, který nahradil zraněného hráče. Stadion ve Vratislavi byl zaplněn zhruba z poloviny, přičemž za českým týmem přijelo jen pár stovek fanoušků.

Český celek začal zápas aktivně a vedl si dobře, ale první velkou šanci měli Ukrajinci. Po rohovém kopu se do odvráceného míče opřel Červ a poslal ho přesně k tyči, čímž otevřel skóre zápasu. Poté se ve vápně střetli Huculjak a Souček, přičemž Huculjak byl následně zraněn a musel být vystřídán.

Ve druhém poločase Ukrajinci dokázali vyrovnat z pokutového kopu, který proměnil Dovbyk. Češi měli několik šancí na další branky, ale nedokázali je využít. Zápas skončil remízou 1:1 a oba týmy si tak připsaly bod do tabulky.

I přes remízu si Češi udržují první místo v tabulce skupiny B1 Ligy národů s celkovým počtem 7 bodů. Na druhém místě se nachází Gruzie se 6 body, následovaná Albánií také se 6 body a na posledním čtvrtém místě je Ukrajina se 4 body.

Liga národů poskytuje reprezentacím dodatečnou šanci zahrát si o účast na vrcholných turnajích a čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Nejlepší týmy, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play off o šampionát.

Česká reprezentace má tedy stále naději na postup do elitní divize A a bojuje o účast na mistrovství světa. Další zápasy proti Gruzii a Albánii budou klíčové pro konečné umístění v tabulce skupiny B1 Ligy národů.