Lehečka a Macháč povedou tenisty v Davis Cupu proti Izraeli, Kopřiva se vrací

Lehečka a Macháč povedou tenisty v Davis Cupu proti Izraeli, Kopřiva se vrací

Český tým v tenisovém Davis Cupu oznámil složení týmu pro nadcházející duel o postup do finálové skupinové fáze soutěže. Kapitán Jaroslav Navrátil potvrdil, že sestava bude téměř stejná jako v minulé finálové skupině. Tým tedy tvoří Lehečka, Macháč, Menšík, Pavlásek a pátým hráčem bude Vít Kopřiva. Duel se bude konat 3. a 4. února v Sportovním areálu Vitality Slezsko ve Vendryni.

Kopřiva, který je o rok starší než Navrátilův synovec, naposledy figuroval v týmu během loňské kvalifikace v Portugalsku, kde Češi zvítězili 3:1 na zápasy. Následně se účastnil turnaje ve Valencii a vyřazovací fáze v Málaze.

Navrátil vysvětlil, že si vybral Kopřivu, protože ho viděl na konci roku a jeho sezona byla velmi dobrá. Přestože je Kopřiva singlista, Navrátil si myslí, že do týmu patří. Navrátil také zmínil, že by potřeboval deblistu, ale zatím nebyly výsledky Petra Nouzy takové, jaké by si představoval. Nicméně se rozhodl, že pátým hráčem bude právě Kopřiva.

Češi se loni poprvé probojovali do vyřazovací fáze v novém systému platném od roku 2019. Ve skupinové fázi porazili Španělsko, Jižní Koreu a Srbsko 3:0, ale ve čtvrtfinále podlehli Austrálii 1:2.

Pro Čechy bude duel s Izraelem prvním domácím utkáním v Davis Cupu po pěti letech. Naposledy hráli před vlastními fanoušky v únoru 2019 kvalifikaci proti Nizozemsku v Ostravě. Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením kvůli válce proti palestinskému hnutí Hamás se duel s Izraelem odehraje v menším areálu.

Navrátil se těší na domácí prostředí a atmosféru v Třinci. Podle něj není podstatné, že se bude hrát v menší hale. Pro hráče je důležité, že budou hrát doma, což si přáli jak hráči, tak i Navrátil.

Češi se s Izraelem utkají podruhé v krátké době. Před necelými dvěma lety vyhráli baráž v Tel Avivu 3:1 na zápasy. Současnou jedničkou Izraele je Jišaj Oliel, který je na 422. místě žebříčku ATP. Na 489. pozici se nachází Daniel Cukierman.

Navrátil uznává, že každé utkání je těžké, ale věří, že jsou velkými favority. Z izraelských hráčů zná pouze Cukiermana. Podle něj jsou to hráči, kteří se pohybují na challengerech. Navrátil je spokojený s losováním a věří, že tým zvládne duel s Izraelem.