Lehečka kritizuje vedení ATP za nedůstojné a směšné chování, Nadal se vyhýbá tréninku.

Lehečka kritizuje vedení ATP za nedůstojné a směšné chování, Nadal se vyhýbá tréninku.

Tenisová sezona je pro hráče náročná a plná cestování po celém světě. Před dalším startem v ATP Tour se cítím dobře připravený, i když sezona je dlouhá a volného času není moc. Je možné, že se bude ještě prodlužovat, což není ideální, ale musíme to akceptovat. Před startem jsem se připravoval na Tenerife, kde jsou podobné podmínky jako v Austrálii, a cítím se dobře.

Mnoho tenisových hráčů si stěžovalo na současný model ATP, který je náročný na tělo. Rychle se střídají povrchy a hráči mají problémy se zdravím. Je těžké říct, zda je možné vydržet tento model dlouhodobě. Je důležité správně volit turnaje a občas si udělat pauzu pro regeneraci. Je mi líto, že někdy musíme vynechat velké turnaje, ale jinak to asi nepůjde.

Nemyslím si, že bych mohl hrát dalších deset nebo patnáct let na této úrovni jako Novak Djokovič nebo Stan Wawrinka. Tenisový život je náročný a fyzicky i psychicky vyčerpávající. Je těžké předvídat, jak dlouho to budu zvládat. Je důležité správně se regenerovat a chránit své zdraví.

Mám v týmu trenéra Tomáše Berdycha, který má zkušenosti s programem a ví, jak se s ním vypořádat. Je to velká pomoc a radí nám, kam jet a jak si správně plánovat tréninky a zápasy. Mám také kondičního trenéra a další členy týmu, kteří mi pomáhají s přípravou na sezónu.

Rok 2024 by měl znamenat návrat Rafaela Nadala, se kterým bych si rád zahrál. S Rogerem Federerem jsem už nestihl trénovat, ale s Novakem Djokovičem jsem měl možnost trénovat několikrát.

Obhajovat spoustu bodů je vždy náročné, ale já se na to těším. Líbí se mi Austrálie a je to ideální místo pro začátek sezóny. Těším se také na týmovou soutěž United Cup, kterou budu hrát s Markétou Vondroušovou. Je to příjemná změna a nemusíme se tolik soustředit na výkon a výsledek.