Lezec Adam Ondra se umístil na pátém místě po první části kvalifikace na olympijské hry, což naznačuje nadějný začátek jeho účasti.

Lezec Adam Ondra se umístil na pátém místě po první části kvalifikace na olympijské hry, což naznačuje nadějný začátek jeho účasti.

V dnešním boulderingu i díky jednomu topu zapsal 48,7 bodu a přiblížil se pátečnímu finále.

O osmičce postupujících se rozhodne součtem výsledků se středeční obtížností.

Mistr světa v boulderingu z roku 2014 Ondra sahal hned na úvod po topu, nakonec zapsal 9,6 bodu.

Na druhé cestě dosáhl totožného skóre, na třetí zvládl jen první zónu.

Nejlépe se mu vydařil čtvrtý boulder, který na třetí pokus zdolal až na vrchol, což poté bouřlivě oslavil.

Kvalifikaci ovládl sedmnáctiletý Japonec Sorato Anraku, jenž jako jediný z 20 lezců topoval dvakrát.

Před Ondru se dostali také další Japonec Tomoa Narasaki, Brit Toby Roberts a Francouz Sam Avezou, jeden top se podařil i šestému Rakušanovi Jakobu Schubertovi.

Ondra by v Paříži rád vylepšil šesté místo z lezecké premiéry pod pěti kruhy v Tokiu. Zatímco před třemi lety byla součástí kombinace rychlost, nyní se závodí jen v boulderingu a obtížnosti, v nichž má Ondra dohromady na kontě čtyři tituly mistra světa. Rychlost je na programu samostatně.

Na letošní olympiádě v Tokiu se český lezec Adam Ondra umístil po první části kvalifikace na pátém místě. Díky jednomu topu získal 48,7 bodu a přiblížil se tak postupu do finále, které je tvořeno osmičkou nejlepších závodníků.

Adam Ondra, mistr světa v boulderingu z roku 2014, začal kvalifikaci velmi dobře a hned na začátku zapsal 9,6 bodu. Na druhé cestě dosáhl stejného skóre, ale na třetí cestě se mu již nedařilo a zvládl pouze první zónu. Nejvíce bodů získal na čtvrtém boulderu, který zdolal až na vrchol, což mu zajistilo bouřlivé ovace od diváků.

Kvalifikaci nakonec ovládl sedmnáctiletý Japonec Sorato Anraku, který jako jediný z 20 závodníků topoval dvakrát. Mezi postupujícími se také objevili další Japonec Tomoa Narasaki, Brit Toby Roberts a Francouz Sam Avezou, a také Rakušan Jakob Schubert.

Adam Ondra doufá, že na letošní olympiádě dokáže překonat své šesté místo z minulého ročníku. Tentokrát se soutěží pouze v boulderingu a obtížnosti, ve kterých má Ondra dohromady čtyři tituly mistra světa. Soutěž v rychlosti je letos na programu samostatně.

Ondra tak má ještě před sebou další část kvalifikace a finále, ve kterém bude bojovat o co nejlepší umístění. Fanoušci mu drží palce a těší se na další vzrušující lezecké výkony na olympijských hrách.