Macháč získal respekt v Austrálii, soupeři mu gratulovali před Davis Cupem.

Macháč získal respekt v Austrálii, soupeři mu gratulovali před Davis Cupem.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna, Tomáš Macháč, nedávno poskytl online rozhovor novinářům, ve kterém sdělil, že věří, že jeho nedávné úspěchy mu pomohou v další části sezony. Kromě respektu soupeřů získal také uznání od své přítelkyně a úspěšné deblistky Kateřiny Siniakové.

Macháč se pochlubil, že dosáhl svého maximálního výkonu na grandslamu v singlu až ve vyrovnaném zápase s Karenem Chačanovem. V deblové části turnaje ho čekalo něco nečekaného. „Vůbec jsem nepředpokládal, že bych se mohl dostat do semifinále,“ uvedl Macháč, který se do čtyřhry na grandslamu zapsal poprvé. „Možná to bylo i poprvé na okruhu ATP. Našel jsem ale dobrého partnera. I po té deblové stránce jsem si vynutil lehký respekt a určitě mi to pomůže,“ doplnil.

Český tenista si zahrál poprvé po boku Číňana Čang Ť‘-čena. Ve třetím kole nečekaně porazili čtrnáctinásobné grandslamové šampióny, Američana Rajeeva Rama a Brita Joea Salisburyho. Poté porazili i Adama Pavlásko a Uruguayce Ariela Behara. Prohráli až v semifinále s pozdějšími vítězi, Indem Rohanem Bopannou a Australanem Matthewem Ebdenem. „Také trenérovi se ten deblový výkon líbil. Myslel si a já si to myslel také, že kdyby se to trochu sešlo, mohli jsme si zahrát i finále,“ uvedl Macháč.

Vedle respektu soupeřů si 66. hráč světa získal uznání Siniakové, která vyhrála po boku své mladší spoluhráčky Barbory Krejčíkové sedm grandslamových titulů. „Myslím, že mě v deblové části více bere, že už to není takovéto: Hmm, ten volej bys mohl zlepšit,“ řekl s úsměvem Macháč. „Katka hraje deblově výborně, takže jsem rád, že jsem alespoň něco uhrál. Beru si z ní velký příklad. Hodně mi pomohla,“ dodal Macháč.

Popularitu si český hráč získal také v Číně. „Bylo vtipné, že když jsme šli s Čangem na společný rozhovor, odchytil mě tam hlavní pán, co zařizuje čínská média, a řekl mi: China loves you. Myslím, že jsem nějaké fanoušky získal. Na sociální síť jsem ale marný a nekoukám na ně, takže nevím,“ uvedl.

Přestože je jeho prioritou stále dvouhra, s Čangem plánuje pokračovat v deblové části. Jsou přihlášeni do turnaje v Marseille. „Musí se to všechno skloubit. Určitě je ale prioritou si zahrát také na větších turnajích,“ řekl Macháč s tím, že po úspěchu upravil i svůj program. „Příští týden jsem rovnou v hlavní sout