Macík obsadil druhé místo v etapě na Dakaru a zvýšil své celkové vedení.

Macík obsadil druhé místo v etapě na Dakaru a zvýšil své celkové vedení.

Martin Macík junior si upevnil vedení mezi kamiony v soutěži Rallye Dakar. Před koncem soutěže má náskok hodinu a 49 minut na nejrychlejšího Mitchela van den Brinka z Nizozemska. Mezi motocyklisty se na 10. místě udržel Martin Michek, zatímco Martin Prokop klesl na sedmou pozici mezi automobily. V čele soutěže zůstávají Američan Ricky Brabec a Španěl Carlos Sainz.

V dnešní etapě soutěžící čekalo 458 km rychlostní zkoušky v Saúdské Arábii. Macík dnes ztratil na Van den Brinka 78 sekund, ale svůj náskok v čele soutěže zvýšil o deset minut. Jeho nejbližším pronásledovatelem už není Loprais, který dnes zajel třetí nejrychlejší čas, ale nizozemský pilot.

Martin Michek zajel dvacátý čas a ztratil na nejrychlejšího jezdce 17 minut a 40 sekund. Udržel se ale v elitní desítce soutěže. Jezdec Romain Dumontier snížil jeho náskok o necelé dvě minuty a momentálně se nachází na 11. místě s náskokem téměř 14 minut. Za devátým Slovákem Štefanem Svitkem zaostává o 45 minut.

Martin Macík stále není stoprocentně zdravotně fit, má problémy s rukou. Konec dnešní etapy byl pro něj obtížný kvůli kamenitému terénu, který není ideální pro jeho oslabenou ruku. Doufá však, že si s tím poradí a bude pokračovat vpřed.

V čele soutěže mezi motocyklisty je stále Ricky Brabec, který dnes skončil sedmý. Na druhém místě se nachází Ross Branch z Botswany s náskokem 42 sekund. Dnešní vítěz Kevin Benavides z Argentiny je pátý.

Martin Prokop zajel čtrnáctý čas a ztratil na Ekströma téměř 16 minut. V celkovém hodnocení ho předstihl Francouz Guerlain Chicherit, který za ním zaostává o téměř pět minut.

Carlos Sainz si upevnil vedení mezi automobily a má náskok 24 minut a 47 sekund na SÉbastiena Loeba z Francie. Devítinásobný světový šampion v rallye v průběhu etapy vedl, ale v závěru udělal chybu a zajel až desátý čas.

Dnešní etapu vyhrál Švéd Mattias Ekström, zatímco Násir Attíja, šampion z předchozích dvou let, pokračuje v soutěži bez šance na vítězství.