Macík vyhrál Rallye Dakar a Prokop vylepšil české rekordy v automobilovém sportu.

Macík vyhrál Rallye Dakar a Prokop vylepšil české rekordy v automobilovém sportu.

Martin Macík se stal vítězem 46. ročníku Rallye Dakar v kategorii kamionů. Pilot týmu MM Technology porazil o více než 114 minut vítěze dnešní etapy Aleše Lopraise ve voze Praga. Oba si tak vytvořili svá maxima. Posledním českým vítězem byl Josef Macháček, který ovládl v roce 2021 hodnocení třídy T3 – Lehké prototypy. V kamionech z Čech naposledy vládl Karel Loprais, který soutěž vyhrál celkem šestkrát.

Na druhém místě za Alešem Lopraisem dnes skončil Jaroslav Valtr v Tatře Phoenix týmu Buggyra ZM Racing, Macík byl čtvrtý. Martin Prokop se postaral o nejlepší český výsledek v kategorii automobilů v historii Dakaru. Pátou pozicí o jedno místo vylepšil své výsledky z loňského roku a ročníku 2019.

Triumf v cíli slavil Carlos Sainz, který se tak postaral o vítězné dakarské loučení hybridu Audi. Španěl o více než 80 minut porazil druhého Guillaume de Meviuse v Toyotě. Třetí – i přes včerejší technické problémy – skončil devítinásobný světový mistr světa v rallye Sébastien Loeb ve voze Prodrive.

Prokop na vítěze ztratil v celkovém součtu 2 hodiny a 16 minut, dnes mu patřila 18. pozice. V kategorii motocyklů vyrovnal Martin Michek desátým místem svůj nejlepší výsledek z roku 2021. Loňské pořadí si vylepšil o jednu pozici. 35letý závodník podruhé dorovnal 26 let starý český rekord Stanislava Zlocha.

Dnešní etapu vyhrál obhájce triumfu Kevin Benavides s KTM, Michek v ní byl devatenáctý. O pár před ním dnes skončil jeho týmový kolega ze stáje Orion – Moto Racing Group Dušan Drdaj. Michek celkově zaostal o 2:48 hodiny za vítězným Ricky Brabcem. Američan vybojoval Hondě první dakarský triumf od sezony 2021 a celkově osmý.