Majitel Vyšehradu vypověděl u soudu o svých občasných snech o Rogozovi v kauze týkající se Berbra.

Majitel Vyšehradu vypověděl u soudu o svých občasných snech o Rogozovi v kauze týkající se Berbra.

Slavoj Vyšehrad je jedinou právnickou osobou obžalovanou v rozsáhlé kauze fotbalové korupce okolo bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra. Tato kauza se týká manipulace s výsledky deseti zápasů třetí a druhé ligy. Kromě klubu a Berbra bylo obžalováno dalších 19 lidí z fotbalového prostředí.

Podle obžaloby stál Berbr v čele organizované skupiny, která se podílela na zmanipulování zápasů. V této kauze hrají roli také sázky. Berbr díky svému postavení ve FAČR ovlivňoval nasazování rozhodčích na utkání Vyšehradu podle požadavků Rogoze. Vybraní sudí, delegáti, hráči či funkcionáři konkurenčních klubů pak za úplatek pomáhali Vyšehradu k výhře.

Motivací Romana Berbra bylo podle obžaloby upevnění moci a snaha o postup Vyšehradu do druhé ligy, což by klubu přineslo vyšší prestiž, výnosy i hodnotu jeho hráčů. Za svou účast v organizované zločinecké skupině mu hrozí až 12 let vězení. Berbr však vinu odmítá.

V této kauze sehrál důležitou roli tehdejší sportovní ředitel klubu Roman Rogoz. Klíma, majitel Vyšehradu, najal Rogoze na doporučení několika lidí. Rogoz měl za sebou řadu pozic a uměl sehnat kvalitní hráče. Klíma byl rád, že se mu ulevilo od práce s mládeží.

Klub byl za korupci potrestán přeřazením do pražského přeboru. Tato kauza měla negativní dopad na sponzory i hráče klubu. Kolem roku 2020 měl klub rozpočet v řádu několika milionů korun.

Berbr, i přes to, že požádal o jednání v jeho nepřítomnosti, se k soudu dostavil. Klíma však nezaznamenal, že by Berbr nějak prosazoval Vyšehrad. Stejně tak nezaznamenal žádnou organizovanou skupinu zaměřenou na ovlivňování výsledků.

Klíma a Berbr se po vypuknutí kauzy rozešli a nemají žádné kontakty. Klíma však uvedl, že respektuje Berbra a měli vždy korektní vztah. Berbr byl vždy zaměřený především na trénování a práci s mládeží.