Manciniho rekordní série u Italů končí, obhájcům titulu se v kvalifikaci na Euro nedaří

Manciniho rekordní série u Italů končí, obhájcům titulu se v kvalifikaci na Euro nedaří

Italská fotbalová federace nedávno oznámila, že se blíží kvalifikační zápasy mistrovství Evropy a že v těchto dnech zveřejní jméno nového trenéra národního týmu. Toto prohlášení naznačuje, že se blíží konec významné kapitoly v historii italského fotbalu, která začala v květnu 2018 a skončila nedávným turnajem Ligy národů.

Itálie se připravuje na kvalifikaci mistrovství Evropy 2024, kde se utká na hřišti Severní Makedonie a doma proti Ukrajině. V současné době se nachází na třetím místě ve skupině C, když prohrála 1:2 s Anglií a porazila Maltu 2:0. Ostatní týmy, včetně stoprocentní Anglie a druhé Ukrajiny, odehrály více zápasů. Díky třetímu místu v Lize národů mají Italové jistou účast minimálně v play off o účast na šampionátu v Německu.

Osmatřicetiletý trenér Roberto Mancini opouští reprezentaci s bilancí 39 vítězství, 13 remíz a devět porážek. V letech 2018 až 2021 neprohrál s týmem 37 utkání v řadě, čímž Italové vytvořili nový reprezentační rekord. Nicméně, Mancini si vysloužil kritiku poté, co jeho svěřenci nepostoupili na světový šampionát v Kataru a chyběli mezi světovou elitou podruhé za sebou.

Před italskou reprezentací trénoval Mancini kluby jako Fiorentina, Lazio Řím, Inter Milán, Manchester City, Galatasaray Istanbul a Zenit Petrohrad. Jako hráč odehrál 36 utkání a vstřelil čtyři góly za Sampdorii Janov a Lazio v národním týmu.