Mansell se stal vítězem formule 1 a získal pro Británii dlouho očekávaný titul

Mansell se stal vítězem formule 1 a získal pro Británii dlouho očekávaný titul

Nigel Mansell je britský automobilový závodník, který se stal jedním z nejúspěšnějších jezdců ve světě Formule 1. Narodil se 8. srpna 1953 v anglickém městě Upton-upon-Severn a svou kariéru zahájil v roce 1980.

Mansell debutoval ve Formuli 1 v týmu Lotus, kde strávil několik sezón. Jeho první vítězství přišlo v roce 1985 na Velké ceně Evropy. V roce 1986 přestoupil do týmu Williams, kde zažil nejúspěšnější období své kariéry.

V roce 1992 se Nigel Mansell stal mistrem světa Formule 1. Během této sezóny vyhrál devět závodů a získal celkem 108 bodů, což byl tehdy rekordní počet bodů v jedné sezóně. Mansell také získal titul mistra světa v roce 1993, když vyhrál dalších sedm závodů.

Po úspěšné kariéře ve Formuli 1 se Mansell rozhodl vyzkoušet štěstí v americkém zámořském formulovém seriálu CART. V roce 1993 se stal mistrem tohoto seriálu, čímž se stal jediným Evropanem, který dokázal ovládnout jak Formuli 1, tak i elitní zámořský formulový seriál.

Mansell se v roce 1994 vrátil do Formule 1, ale jeho návrat nebyl tak úspěšný jako předchozí období. V roce 1995 ukončil svou kariéru ve Formuli 1 a začal se věnovat jiným motorsportovým disciplínám.

Nigel Mansell je dodnes považován za jednoho z nejlepších jezdců ve světě Formule 1. Jeho agresivní styl jízdy a nekompromisní přístup ho udělaly populárním mezi fanoušky. Mansellova kariéra je příkladem tvrdé práce, odhodlání a vášně pro motorsport.

I po skončení závodní kariéry se Mansell angažuje v motorsportu. Založil vlastní tým, který se účastní závodů v různých sériích. Také se věnuje charitativní činnosti a podporuje mladé talenty v motorsportu.

Nigel Mansell je ikonou světového motorsportu a jeho úspěchy ho řadí mezi nejlepší jezdce v historii Formule 1. Jeho schopnosti za volantem a jeho osobnost ho učinily legendou tohoto sportu.