Manželka šéfa týmu F1 odmítá misogynní obvinění a tvrdí, že neprozradila manželovi žádné tajné informace.

Manželka šéfa týmu F1 odmítá misogynní obvinění a tvrdí, že neprozradila manželovi žádné tajné informace.

Manželský pár Susie a Toto Wolffovi se dostali do středu pozornosti v automobilovém sportu. Susie, bývalá závodnice a současná šéfka Akademie F1, a její manžel Toto, šéf týmu Mercedes v F1, jsou vyšetřováni nejvyšší instancí automobilového sportu kvůli možnému střetu zájmů.

Celá situace začala krátkou zprávou, která se objevila včera. Podle magazínu BusinessF1 měl Toto Wolff na jednom ze setkání bossů stájí prozradit něco, k čemu by neměl mít přístup. Tato informace se dostala až k vedení FIA, které se rozhodlo vyšetřit celou záležitost.

Oficiální vyjádření FIA neuvádí konkrétní jména, ale potvrzuje, že se zabývá spekulacemi o předávání důvěrných informací šéfovi týmu F1 od člena personálu FOM, držitele práv F1.

Mercedes reagoval odmítavě na tuto situaci. Ve svém tiskovém prohlášení uvedli, že si berou na vědomí obecné prohlášení FIA, ale oddělení FIA pro dodržování předpisů je zatím nekontaktovalo a byli překvapeni, že se o vyšetřování dozvěděli z médií. Tvrdě odmítají veškerá obvinění a medializaci, která podle nich neoprávněně zasahuje do integrity šéfa jejich týmu.

Susie Wolffová se rozhodla protiútokem bránit svou integritu. Prohlásila, že je hluboce uražena, ale není překvapena veřejnými obviněními. Poukázala na to, že se jí během kariéry v motoristickém sportu dostalo mnoha překážek, které překonala, a odmítá, aby tato nepodložená obvinění zastínila její odhodlání a práci pro Akademii F1.

Susie Wolffová, rozená Stoddardová, závodila v nižších formulových sériích a několik let také v německém šampionátu cestovních vozů DTM. Během své kariéry nedosáhla významných úspěchů, ale v letech 2014 a 2015 absolvovala tři páteční tréninky Grand Prix formule 1 za volantem týmu Williams. Jejím manželem je Toto Wolff, který byl v té době minoritním akcionářem tohoto týmu.

Celá situace je stále ve vyšetřování a je otázkou, jak se vyvine. Zatím není jasné, jaké důkazy existují a zda se jedná o skutečný střet zájmů. Automobilový sport je plný intrik a rivalit, takže není překvapivé, že se i ve vrcholné sérii F1 objevují takovéto kontroverze.