Marc Marquez bude mít s Ducati náročnou výzvu. Ani Rossi ani Lorenzo nepřivezli titul.

Marc Marquez bude mít s Ducati náročnou výzvu. Ani Rossi ani Lorenzo nepřivezli titul.

Ducati je jednou z nejznámějších značek motocyklů na světě a má dlouhou historii úspěchů v závodění. Trvalo však několik let, než se dostala do pozice současného lídra závodního pole MotoGP. Momentálně se o titul perou dokonce jezdci ze dvou různých týmů provozujících italskou motorku Ducati – tovární tým a satelitní stáj Pramac. Navíc v patách mají zástupce třetí stáje se speciály z Boloni – Rossiho VR46.

Není se tedy čemu divit, že se osminásobný mistr světa Marc Marquez rozhodl po dlouhých jedenácti letech opustit sedlo Hondy a zaměřit se právě na italský stroj. Ten by měl pro něj připravovat tým Gresini Racing, „čtvrtý do mariáše“ s Ducati. I když kontrakt ještě nebyl oficiálně potvrzen, právě u Gresiniho je jedno z posledních tří volných míst na startovním roště MotoGP pro rok 2024. To další je u tovární Hondy, kterou opustil, a poslední u satelitního týmu KTM. Rakouská značka však nemůže momentálně nabídnout stroj, se kterým by šlo bojovat o titul.

Ducati je tedy logická volba pro Marqueze. Ale také velká sázka do loterie. Závodníci jezdící dlouhé roky na jiných strojích si na ni jen velmi špatně zvykají. Čestnou výjimkou byl první mistr světa na Ducati, Casey Stoner. Australan před sezonou 2007 vyměnil Hondu za italskou motorku a hned s ní vyhrál šampionát.

Něco podobného, ale po přestupu z Yamahy, chtěl o tři roky předvést také Rossi. Italská legenda MotoGP na italské motorce, to by bylo terno. Jenže tady se stroj známý jako „Doktor“ zasekl. Během dvou sezon ani jednou nevyhrál, jen třikrát stál na stupních vítězů. Důvodem byly specifické vlastnosti Ducati, které se na míle lišily od toho, na co byl předtím zvyklý.

„Snažili jsme se najít správné nastavení motorky, které by vyhovovalo mému stylu jízdy. Vyžadovalo to mnoho změn na motocyklu a neustálé experimentování. Nakonec jsem musel úplně změnit svůj styl, což byla velká mentální výzva,“ vzpomínal Rossi.

„Ducati měla své silné stránky. Ale byly tu i slabiny, které jsme museli řešit. Šlo hlavně o chování v zatáčkách. Celkově mě angažmá u Ducati hodně naučilo a udělalo ze mě lepšího jezdce. Ale bylo to těžké období mé kariéry,“ dodal populární Ital.

Do stejné řeky v roce 2017 vstoupila další legenda MotoGP, Lorenzo. Španěl usedl na Ducati po devíti úspěšných letech s Yamahou, kterou opustil kvůli napjatým vztahům s Rossim. Jenže i