„Martina Navrátilová popisuje rivalitu a své zkušenosti jako silná komunistka a lesbická sportovkyně.“

„Martina Navrátilová popisuje rivalitu a své zkušenosti jako silná komunistka a lesbická sportovkyně.“

Martina Navrátilová je jednou z nejvýznamnějších tenistek v historii. Její rivalita s Chris Evertovou je považována za jednu z největších a nejzajímavějších v historii sportu. V nedávném podcastu On with Kara Swisher Navrátilová prozradila, jak se cítila během této rivality.

Navrátilová pochází z Prahy a emigrovala do Spojených států v roce 1975 kvůli komunismu. Přestože byla vyslancem ze země ovládané Sovětským svazem, veřejnost ji dlouho vnímala jako vyslance komunisticko-kapitalistické svalnaté lesbě. Navrátilová se s tímto vnímáním vyrovnávala a snažila se získat popularitu.

V jednom rozhovoru se Navrátilová zeptala Evertové, co dělá s dopisy od fanoušků. Evertová jí odpověděla, že je hází do koše. Na to Navrátilová odpověděla, že ona naopak odpovídá na všechny dopisy a posílá lidem fotky a plakáty.

Navrátilová se ale cítila, že bez ohledu na to, co dělala, neměla šanci získat popularitu. Fanoušci ji soudili na základě jejího původu a předsudků. Navrátilová se ale rozhodla, že se nebude snažit změnit a že buď ji budou mít rádi takovou, jaká je, nebo ne.

Jejich rivalita vyvrcholila v roce 1981, kdy Navrátilová prohrála s Evertovou ve finále Amelia Island Open. Tento zápas trval pouhých 54 minut a Navrátilová nedostala žádnou šanci. Byla to pro ni velmi krutá porážka, ale také příležitost k poučení.

Navrátilová se ale nevzdala a postupně začala Evertovou porážet. V roce 1988, ve svém posledním zápase proti Evertové, ji porazila ve finále v Chicagu 6:2, 6:2. Celkově Navrátilová vyhrála 43 zápasů proti Evertové a prohrála 37.

Obě tenistky v kariéře vyhrály shodných 18 grandslamových titulů ve dvouhře. Navrátilová strávila na čele žebříčku 332 týdnů, což byl rekord do doby, než ho překonala Steffi Grafová. Navrátilová je stále jednou z nejúspěšnějších tenistek v historii a její rivalita s Evertovou je dodnes vzpomínána jako jedna z největších v historii tenisu.