Masarykův okruh ztratil všechny světové závody a nyní má nového majitele.

Masarykův okruh ztratil všechny světové závody a nyní má nového majitele.

Masarykův okruh v Brně je jednou z nejslavnějších tuzemských závodních tratí. Tato trať, pojmenovaná po prvním československém prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi, se nachází v brněnské čtvrti Kohoutovice a je známá svou dlouhou historií a prestižními závody, které se na ní konají.

Historie Masarykova okruhu sahá až do roku 1930, kdy se konal první mezinárodní automobilový závod. Trať byla původně dlouhá 29,1 kilometru a vedla okolo Brna a přilehlých obcí. Závodníci museli projet náročnými zatáčkami, rychlými rovinkami a také úzkými vesnicemi. Tato trať se stala velmi oblíbenou jak u jezdců, tak i u diváků.

Během druhé světové války byly závody na Masarykově okruhu přerušeny, ale po válce se opět obnovily. V roce 1949 byla trať zkrácena na 17,8 kilometru a v roce 1965 na 13,94 kilometru. V roce 1986 byla trať ještě jednou upravena a zkrácena na současných 5,4 kilometru.

Masarykův okruh se stal dějištěm mnoha slavných závodů. Nejznámějším z nich je Velká cena České republiky, která je součástí mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP. Tato Velká cena se na Masarykově okruhu koná od roku 1993 a každý rok přitahuje tisíce diváků z celého světa.

Dalšími významnými závody, které se na Masarykově okruhu konají, jsou například závody série FIA GT, FIA WTCC nebo Mezinárodní mistrovství České republiky v automobilovém závodění. Tyto závody přinášejí do Brna nejenom slavné jezdce, ale také fanoušky motoristického sportu.

V roce 2021 došlo k významné změně v historii Masarykova okruhu – trať změnila majitele. Původní majitel, společnost Automotodrom Brno, prodala trať společnosti Karel Janeček Investment s.r.o. Tato změna majitele přináší nové možnosti a vize pro budoucnost Masarykova okruhu.

Masarykův okruh v Brně je nejenom místem pro závody, ale také turistickou atrakcí. Trať je otevřená pro veřejnost a návštěvníci si zde mohou projít a prohlédnout si slavné zatáčky a rovinky. Na okruhu se také nachází muzeum motorismu, kde si mohou návštěvníci prohlédnout historická vozidla a dozvědět se více o historii závodního sportu.

Masarykův okruh v Brně je tedy nejenom dějištěm slavných závodů, ale také místem s bohatou historií a tradicí. Je to místo, které přitahuje motoristické nadšence z celého světa a je symbolem brněnského motoristického sportu.