Max Verstappen triumfoval ve své padesáté Grand Prix F1, ani kouzla v boxech nepomohla jeho soupeřům.

Max Verstappen triumfoval ve své padesáté Grand Prix F1, ani kouzla v boxech nepomohla jeho soupeřům.

Nizozemský jezdec Max Verstappen z týmu Red Bull Racing si připsal další vítězství v letošní sezóně Formule 1. Startoval ze šestého místa, ale to ho nezastavilo na cestě za patnáctou výhrou v letošním ročníku. Tímto výsledkem vyrovnal svůj loňský rekord, do konce tohoto ročníku ale chybí ještě čtyři podniky.

Verstappen se musel v závodě potýkat s problémy s brzdami, což ho ovlivnilo ve srovnání se sprintem včera. Přesto se mu podařilo dojet první až do cíle. Druhý v Austinu skončil Lewis Hamilton s týmem Mercedes se ztrátou 2,2 sekundy a třetí byl Lando Norris v McLarenu se ztrátou 8,5 sekundy. Týmy obou Verstappenových pronásledovatelů zkoušely odlišné strategie použití pneumatik než Red Bull, ale nebylo jim to nic platné.

Hned čtyři jezdci se museli do Grand Prix vydat z boxů: oba piloti Aston Martinu a duo v barvách Haasu. Start se na jedničku povedl Norrisovi, který přesprintoval držitele pole position Charlese Leclerca ve Ferrari. Verstappen se hned v první zatáčce posunul na pátou pozici.

Nizozemcův velký rival Hamilton se v šestém kole dostal na druhou příčku a začal se stíháním vedoucího Norrise. V 11. kole se Verstappen dostal před druhé Ferrari a tímto manévrem se posunul do první trojky.

A byl to právě již jistý letošní šampion, kdo odstartoval první zastávku v boxech. Hamilton vydržel na trati déle, což ho stálo pozici, a na trať se vrátil až za Red Bullem. Verstappen navíc o něco snížil i svoji ztrátu na Norrise. V polovině závodu se prosmýkl podél oranžového McLarenu a ujal se vedení.

Druhou sérii návštěv depa odstartoval Norris. Na ni okamžitě odpověděli u Red Bullu a Verstappen se udržel před svým britským soupeřem. Hamilton opět na trati pobyl déle než jeho rivalové, ale ani tento trik mu nepomohl dostat se před duo Norris – Verstappen.

Sedm kol před koncem se sedminásobný světový šampion konečně předjel Norrise a začal stíhání lídra závodu. Jenže pětisekundový náskok byl už příliš a Verstappen i s problémy s brzdami v posledních dvou kolech vyhrál pátý závod na americkém půdě za sebou (3x v Austinu a 2x v Miami).