Mbappého stav je prioritou Francie, prezident Macron očekává zprávy

Mbappého stav je prioritou Francie, prezident Macron očekává zprávy

Nejsledovanější zlomený nos na světě. Také francouzský prezident Emmanuel Macron se zajímá, kdy a zda vůbec se Mbappé vrátí na trávník během letošního Eura. Je přece v národním zájmu, aby Francii vystřílel titul mistrů Evropy.

„Čeká se na to, až se lékaři rozhodnou, co dál. Každopádně zprávy jsou vcelku příznivé,“ řekl šéf francouzského svazu Philippe Diallo, když se mužstvo vrátilo na svou základnu v Paderbornu. Čekání na další zprávy pokračuje, což se v nejbližších hodinách nezmění.

Mbappé se zranil v prvním vítězném utkání proti Rakousku. Posléze se potvrdilo, že nos má zlomený a čeká ho operace, kterou však může odložit. Pokud by se odvážil v turnaji pokračovat, tak jedině se speciální maskou na obličeji. „Bez rizika nejsou vítězství,“ naznačil sám hráč mnohé v příspěvku na sociální síti.

Kapitán „Les Bleus“ je podle agentury AP připraven podstoupit riziko a hrát dál. Mbappé ve středu vynechal většinu tréninku a na hřišti se objevil až přibližně po půlhodině s přelepeným nosem. Nejprve se připravoval s kondičním koučem, později se připojil ke spoluhráčům při střeleckých cvičeních.

„Kylian už je na tom o něco lépe. Je to velmi důležitý hráč, takže jeho absence by měla vliv na nás, ale i na soupeře. Bude pro ně jiné připravit taktiku. Určitě chceme, aby hrál, ale když se podíváme na naši lavičku, máme možnosti, jak ho nahradit. Pokud by nebyl v sestavě, bude to těžší, ale věřím všem hráčům, které máme v týmu,“ uvedl obránce William Saliba. Trenér Didier Deschamps by v případě absence Mbappého mohl kapitána nahradit zkušeným Olivierem Giroudem či Randalem Kolem Muanim.

Statistika mluví jednoznačně pro Francii. Vyhrála sedm z posledních osmi vzájemných zápasů, včetně obou v kvalifikaci. „Polsko jsme v prvním zápase mohli porazit mnohem výrazněji než 2:1. Kdybychom využili šance, řekli byste, že jsme byli na stejné úrovni jako Německo. I když výkon nebyl stoprocentní, výhra nám zvýšila sebevědomí,“ řekl trenér Nizozemska Ronald Koeman.

Druhé utkání je duelem poražených, kteří potřebují bodovat. Poláci doufají v návrat útočníka Roberta Lewandowského, kapitána a historicky nejlepšího střelce, který kvůli zranění zmeškal úvodní zápas. Rakušané se zase utěšují, že proti Francii byli blízko remíze s gigantem.

„Nevzdáváme se. Myslím, že během turnaje můžeme být silnější a silnější. Líbilo se mi, že jsme hráli agresivně, tlačili na Holanďany a snažili se rychle získat míč. Cílem je vyhrát zbývající dva zápasy,“ řekl polský trenér Michal Probierz.

„Porážka s Francií byla nešťastná. Nejsme nereální snílci. Víme, jaká je teď situace. Musíme porazit Polsko, abychom postoupili,“ prohlásil jeho protějšek Ralf Rangnick.

Nejsledovanější nos na světě. Francie řeší stav Mbappého, na zprávy čeká i Macron

Kylian Mbappé, hvězdný francouzský fotbalista a kapitán národního týmu, se stal předmětem velké pozornosti po zranění nosu během letošního Eura. Jeho stav je sledován nejen fanoušky po celém světě, ale i francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který doufá, že se Mbappé brzy vrátí na trávník a pomůže Francii k titulu mistra Evropy.

Mbappé utrpěl zlomený nos v prvním zápase proti Rakousku a čeká ho operace, kterou však může odložit a pokračovat v turnaji s ochrannou maskou. Sám hráč naznačil, že je připraven podstoupit riziko a hrát dál, protože bez rizika není vítězství.

Tým „Les Bleus“ se chystá na další zápasy a trenér Didier Deschamps již plánuje možné varianty nahrazení Mbappého v sestavě. Francie má za sebou úspěšnou statistiku v soubojích s Polskem a doufá, že si udrží vítěznou formu i v dalších zápasech.

Druhé utkání bude klíčové pro oba týmy, kteří potřebují bodovat. Poláci doufají v návrat svého kapitána Roberta Lewandowského, zatímco Rakoušané se snaží vyrovnat neúspěch proti Francii a zlepšit své šance na postup.

Celý fotbalový svět sleduje situaci kolem Mbappého a netrpělivě očekává jeho návrat na hřiště. Francie věří ve svého kapitána a doufá, že ho brzy uvidíme znovu ve hře, bojujícího za národní tým a snícího o titulu mistra Evropy.