McLaren získal double, Norris dostal pokyn pustit Piastriho před sebe.

McLaren získal double, Norris dostal pokyn pustit Piastriho před sebe.

23letý pilot McLarenu se do vedení dostal po startu, ale přišel o něj v průběhu závodu v důsledku odlišné strategie než měl druhý jezdec v oranžových barvách.

„Je to úžasný den. Už jako dítě jsem snil o tom stát na nejvyšším stupínku ve formuli 1. Nemohou McLarenu dostatečně poděkovat za to, že mi umožnili v F1 závodit,“ řekl Piastri.

Držitel pole position Norris dostal přes týmovou vysílačku přímý pokyn, aby si vyměnil pozici s Piastrim. Nakonec se v 68. ze 70 kol podvolil. Zpomalil na cílové hlavní rovince a pustí svého kolegu do čela závodu.

„Byl jsem trochu nervózní, jestli to Lando udělá, ale tým to skvěle zrežíroval,“ přiznal Piastri své obavy, jestli se triumfu na Hungaroringu dočká.

Piastri se stal už sedmým odlišným vítězem Grand Prix v letošní F1. Naposledy jich tolik bylo v sezoně 2012.

Austrálie se dočkala svého pátého vítěze závodu F1. Mezi ně se řadí i současný Piastriho manažer Mark Webber.

Třetí dnes skončil Lewis Hamilton v Mercedesu. Toho v závěru v souboji o bronz doslova torpédoval Max Verstappen. Pilot Red Bullu zavadil o pravé přední kolo Stříbrného šípu a jeho vůz dokonce lehce poskočil do vzduchu.

Za tento kousek může Verstappen ještě pykat. Ředitelství závodu ho bude posuzovat až po skončení Grand Prix.

Nervózní Nizozemec, který místo spánku věnoval velkou část noci svému týmu v sim racingu, se propadl na pátou pozici na Charlese Leclerca s Ferrari.

Aktualizujeme…

McLaren si dojel pro double v nedělním závodě formule 1 na okruhu Hungaroring. Tým z Wokingu slavil vítězství díky mladému a talentovanému jezdci Danielu Piastrimu, který se poprvé v kariéře dostal na nejvyšší stupínek v královské třídě motorsportu.

23letý pilot McLarenu se po startu z pole position dostal do vedení, ale během závodu přišel o něj kvůli odlišné strategii týmu než měl jeho kolega Lando Norris. Nakonec se v 68. kole týmovým pokynem musel pustit před sebe Piastrim a dojet druhý.

„Je to úžasný den. Už jako dítě jsem snil o tom stát na nejvyšším stupínku ve formuli 1. Nemohu McLarenu dostatečně poděkovat za to, že mi umožnili v F1 závodit,“ uvedl po závodě šťastný Piastri.

Norris, který startoval z pole position, musel poslechnout týmový rozkaz a vyměnit pozice s Piastri. Týmové vedení se rozhodlo, že mladší a méně zkušený jezdec má dostat šanci na vítězství. Nakonec se Norris podvolil a pustil svého kolegu do čela závodu.

Lewis Hamilton ve voze Mercedesu obsadil třetí místo, přestože ho v závěru závodu Max Verstappen v Red Bullu doslova torpédoval. Tento incident bude posouzen po skončení Grand Prix a Verstappen může čelit trestu za své chování.

Celkově byl závod na Hungaroringu plný dramatických momentů a nečekaných obratů. Australský jezdec Daniel Piastri se stal sedmým vítězem Grand Prix v letošní sezóně a McLarenu se podařil double, což je obrovský úspěch pro celý tým.

Sledujte náš web pro další informace a aktualizace ze světa formule 1.