Menšík úspěšně dokončil svůj debutový singl a Češi vedou nad Izraelem 1:0.

Menšík úspěšně dokončil svůj debutový singl a Češi vedou nad Izraelem 1:0.

Český tenista Jiří Menšík se stal vítězem kvalifikace Davisova poháru proti Izraeli. V zápase, který trval hodinu a 36 minut, porazil svého soupeře Oliela se skóre 32:11 a zaznamenal deset es. Menšík si udržel stoprocentní bilanci v Davis Cupu, když vyhrál ve dvouhře podruhé a celkově počtvrté.

Vítězný tým Česka postoupí do skupinové fáze Davisova poháru, která se uskuteční od 10. do 15. září. Vyřazovací fáze se odehraje v listopadu. Porazený celek bude hrát baráž o udržení v elitní skupině.

Tentokrát se tenisté, kteří obhajují loňské čtvrtfinále, utkají před domácími fanoušky po pěti letech. Kvůli válce mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy jsou doprovázena zvýšená bezpečnostní opatření. Zápasy ve Vendryni, kde je kapacita haly 1300 fanoušků, jsou vyprodány.

Menšík navázal na úspěšný singlový debut z loňského ročníku, kdy porazil ve skupinové fázi Srba Dusana Lajoviće. V prvním setu prolomil dvakrát Olielův servis, sám byl stoprocentní a získal první set za 27 minut.

Ve druhé sadě se Oliel zlepšil. Ve třetí hře odvrátil tři brejkboly a později už Menšíkovi žádnou další možnost nedal. Za stavu 5:6 čelil český tenista při vlastním servisu třem setbolům. Všechny ale odvrátil a vynutil si zkrácenou hru. V ní Menšík ztrácel 2:4, díky pěti získaným míčkům za sebou ale tie-break otočil a proměnil první mečbol.

Po dnešních dvouhřách bude duel pokračovat v neděli. Ve 13:00 se uskuteční čtyřhra, do níž by měli nastoupit Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem proti Edanu Lešemovi a Royi Stepanovovi. V dalších dvouhřách by měl hrát Lehečka proti Olielovi a Menšík proti Cukiermanovi. Složení se ale ještě může měnit.

Kvalifikace tenisového Davisova poháru ve Vendryni:

Česko – Izrael 1:0

Menšík – Oliel 6:1, 7:6 (7:4).