Měření bran a vzrušující večeře před 16 lety: Baník se opět postaví gigantovi v boji plném emocí.

Měření bran a vzrušující večeře před 16 lety: Baník se opět postaví gigantovi v boji plném emocí.

Před osmi dny Baník v dánské metropoli v úvodním zápase třetího předkola prohrál 0:1, když inkasoval až v samém závěru. I tak si domů přivezl nadějný výsledek, který by před utkáním rozhodně bral.

Podobné to bylo před 16 lety v prvním kole Poháru UEFA, tehdy Baník prohrál se Spartakem doma 0:1 a v Moskvě ztrátu stahoval. Byl to nadlouho poslední evropský střet Ostravanů s velkým soupeřem.

Gruzínský tým WIT Georgia a běloruský Mogiljov o dva roky později nebo letos arménské Urartu do této kategorie přeci jen nespadají.

V Rusku v Lužnikách baníkovci remizovali 1:1 a od postupu je dělil jediný gól. Soupeře přitom mačkali a hned třikrát zvonila branková konstrukce. Trefili ji Tomáš Mičola, Tomáš Marek a také Václav Svěrkoš bombou v nastavení.

Trenér Karel Večeřa se s vyřazením smiřoval těžko. „Stálo by za to přeměřit branky, jestli nejsou o dva centimetry nižší. To bychom asi vyhráli, byli jsme lepší než Spartak,“ mrzelo ho.

Také současný Baník byl v Kodani překvapivě lepším mužstvem, co se vypracovaných šancí týče. Skórovat mohli Matěj Šín, Tomáš Rigo i Jiří Klíma. Nepovedlo se, a tak přišel dánský trest.

„V takovém zápase musíte něco využít, ale byl to výkon hodný Baníku,“ hodnotil zkušený obránce Michal Frydrych.

„Jsem zklamaný, že jsme prohráli. Ale před utkáním se spíš očekávalo, že tady dostaneme trojku. To se nestalo, byli jsme důstojným soupeřem a měli více gólových situací,“ říkal trenér Pavel Hapal.

Na rozdíl od Baníku je Kodaň pravidelným pohárovým účastníkem, vloni vyřadila v kvalifikaci Ligy mistrů Spartu a ve skupině za sebou nechala Galatasaray s Manchesterem United. Až v osmifinále ji zastavil Manchester City.

Na domácí scéně se může Kodaň chlubit patnácti dánskými tituly.

„Kvalitu mají, ale věděli jsme, že v topu, jako když porazili United, už nejsou,“ pochvaloval si Frydrych odvážný výkon Ostravanů.

Baník tak ještě více namlsal fanoušky, kteří byli po evropských duelech pořádně hladoví, jak předvedli už ve druhém předkole proti Urartu. Na Kodaň je patnáctitisícový stadion ve Vítkovicích zcela vyprodaný.

Domácí příznivci mají za úkol přijít v bílém a vytvořit v hledišti peklo.

Kdo postoupí, střetne se v závěrečném předkole buď s Kilmarnockem ze Skotska, anebo s norským Tromsö. Baník ve skupinové fázi evropských pohárů ještě nikdy nehrál.

Utkání proti Kodani startuje v 19 hodin a sledovat ho můžete prostřednictvím on-line přenosu na webu Aktuálně.cz.

Baník Ostrava nedávno odehrál první zápas třetího předkola Evropské ligy proti dánskému týmu FC Kodaň. I přes prohru 0:1 si přivezl nadějný výsledek, který by před zápasem určitě bral. Podobná situace byla před 16 lety, kdy Baník prohrál první zápas Poháru UEFA se Spartakem Moskva a následně se snažil stahovat ztrátu v odvetě.

V zápase proti Kodaňi Baník podal solidní výkon a mohl skórovat několikrát, ale nakonec inkasoval gól a prohrál. Trenér Karel Večeřa byl s výkonem svého týmu spokojený, i když samozřejmě zklamaný z výsledku. Obránce Michal Frydrych ocenil výkon Baníku a řekl, že byli důstojným soupeřem.

Kodaň je pravidelným účastníkem evropských pohárů a má za sebou úspěšné zápasy proti týmům jako Manchester United nebo Galatasaray. Baník se tak musel poprat s těžkým soupeřem, ale i přesto dokázal fanoušky nadchnout svým výkonem.

Nyní se Baník chystá na odvetu proti Kodaňi na domácím hřišti. Fanoušci mají za úkol vytvořit atmosféru pekla a povzbudit svůj tým k postupu do dalšího kola. V případě postupu se Baník utká buď s týmem Kilmarnock ze Skotska nebo s norským Tromsø.

Utkání proti Kodaňi se odehraje ve Vítkovicích a fanoušci se mohou těšit na napínavý zápas. Sledovat ho můžete prostřednictvím online přenosu na webu Aktuálně.cz. Baník Ostrava se tak snaží postoupit do skupinové fáze evropských pohárů, což by pro něj byla historická událost. Buďme tedy na jejich straně a držme palce!