Michal Šoltys je v první desítce na Rallye Dakar, třetí nejrychlejší kamion pochází z českého týmu Valtr.

Michal Šoltys je v první desítce na Rallye Dakar, třetí nejrychlejší kamion pochází z českého týmu Valtr.

Dakar Rally: Zpožděný start a kolize zkrátily etapu pro kamiony

Dnes se konala první etapa slavného Dakar Rally, která se měla původně protáhnout na 414 kilometrů. Bohužel, kvůli zpoždění startu způsobenému kolizí mezi vozem Toyota řízeným Lionelem Baudem a divákem asi 200 metrů po startu, byla etapa ukončena na 281. kilometru.

Podle neoficiálního pořadí vyhrál zkrácenou etapu Nizozemec Jan van Kasteren s vozem Iveco, před krajanem Gerdem Huzinkem a Jaroslavem Valterem s Tatrou v barvách Buggyry. Aleš Loprais skončil čtvrtý a Martin Macík osmý.

Český motocyklista Martin Michek potvrdil svou výbornou formu a obsadil desáté místo. Původně figuroval na deváté příčce, ale pak přišla oprava času botswanského jezdce Rosse Branche. Ten totiž zastavil u pádu vítěze prologu Toshy Schareiny ze Španělska, který si zlomil zápěstí, a zůstal s ním do příletu zdravotnického vrtulníku. Po úpravě Brancheova výsledku se tak tovární jezdec značky Hero propracoval do čela etapového i celkového pořadí.

Michek považoval úvodní etapu Dakaru za velmi náročnou. „Byla to hrozná speciálka. Endurákům se asi líbila, ale mně tenhle terén nejde a vycucává mě. Jezdilo se pořád na kamenech. Dával jsem si hrozného majzla, viděl jsem několik kluků, jak leží podél trati. Když vám to na kamenech jednou nevyjde, tak to dopadne ošklivě,“ řekl v cíli jezdec týmu Orion – Moto Racing Group.

V kategorii automobilů se dnes nedařilo Martinu Prokopovi. Český jezdec s Fordem ztratil v cíli na vítězného Guillauma de Meviuse s Toyotou přes 49 minut, což ho po dojetí všech posádek zařadí někam na hranici čtvrté a páté desítky pořadí.