Miguel Indurain se stal legendou Tour de France, ale nikdy nedosáhl domácího triumfu.

Miguel Indurain se stal legendou Tour de France, ale nikdy nedosáhl domácího triumfu.

Dnešní šedesátník (narozený 16. července 1964) jako první v historii vyhrál Tour de France pětkrát za sebou.

Kvůli svým fyzickým parametrům (188 centimetrů výška, 80 kilogramů váha) měl Indurain přezdívku „Big Mig“. Profesionálem se stal v roce 1985 a velmi brzy získal pověst vynikajícího časovkáře, kterého charakterizovala lehkost v kopcích, úsporný styl a džentlmenství.

Objemný seznam jeho vítězství rámují léta 1984 až 1996, Tour de France pokořil v letech 1991 až 1995. Indurain je prvním jezdcem, který vyhrál Tour de France pětkrát po sobě.

Poté, co byl kvůli dopingu zbaven sedmi prvenství v letech 1999 až 2005 Američan Lance Armstrong, je také jediným, komu se to dosud podařilo. Pět triumfů mají na kontě i Francouzi Jacques Anquetil a Bernard Hinault či Belgičan Eddy Merckx.

V roce 1996 získal zlato v časovce na olympijských hrách v Atlantě. V roce 1995 byl mistrem světa v časovce jednotlivců. Dvakrát vyhrál závod Giro d’Italia.

A paradoxně nikdy nezvítězil na domácí Vueltě, jeho nejlepším umístěním je druhé místo z roku 1991. Ze silničního závodu s hromadným startem na MS má ve sbírce dvě stříbra a bronz. Se závoděním skončil na samém vrcholu své kariéry na začátku roku 1997.

Španělský cyklista Miguel Indurain se stal legendou Tour de France díky svému úžasnému výkonu a pěti po sobě jdoucím vítězstvím v této prestižní cyklistické soutěži. Narodil se 16. července 1964 a během své kariéry si získal obdiv mnoha fanoušků po celém světě.

Jeho fyzické parametry, jako je výška 188 centimetrů a váha 80 kilogramů, mu vynesly přezdívku „Big Mig“. Již od svých začátků jako profesionální cyklista v roce 1985 exceloval v časovkách a proslavil se svým lehkým stylem jízdy a gentlemanstvím.

Indurainova kariéra je plná úspěchů, které sahají od roku 1984 do roku 1996. Vyhrál Tour de France v letech 1991 a 1995 a je prvním jezdcem, který dokázal vyhrát tuto soutěž pětkrát za sebou. Jeho úspěchy ho řadí mezi nejlepší cyklisty historie.

Kromě Tour de France se Indurain také prosadil na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996, kde získal zlatou medaili v časovce. Byl také mistrem světa v časovce jednotlivců a dvakrát vyhrál závod Giro d’Italia.

Paradoxně se mu nikdy nepodařilo vyhrát domácí závod Vuelta a España, přestože dosáhl druhého místa v roce 1991. Na mistrovství světa ve silničním závodě s hromadným startem získal dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Svou kariéru ukončil na vrcholu v roce 1997.

Miguel Indurain je dodnes považován za jednoho z největších cyklistů v historii a jeho jméno bude navždy spojeno s Tour de France a jeho legendárními výkony.