Ministr vyzývá občany k návratu do práce, Fidži překvapuje svět s možností získání medaile

Ministr vyzývá občany k návratu do práce, Fidži překvapuje svět s možností získání medaile

Fidžijský ministr práce a sociálních věcí Pio Tikoduadua nedávno na sociální síti Twitter sdílel grafiku s vítězstvím proti Austrálii. O pár minut později však dostal kritiku za to, že sám nedodržel pokyn nosit modrou barvu do práce. Jeden uživatel mu dokonce navrhl vyhlásit týdenní svátek, aby to napravil.

Fidži má již od roku 2016 státní svátek na počest ragbistů, kteří vyhráli olympijský turnaj v Riu de Janeiro. Letos se jim podařilo obhájit zlato i na sedmičkovém ragby v Tokiu. I klasická patnáctková verze ragby je však stále populární a Fidži v ní patří mezi špičku. To dokazuje i jejich titul z loňského mistrovství světa.

Na letošním mistrovství světa ve Francii se Fidži ukázalo jako silný soupeř. V prvním zápase proti Walesu jim chybělo jen málo k vítězství. Nakonec však skončili poraženi, ale přesto získali dva body za skóre a položené pětky. Ve druhém zápase porazili po 69 letech Austrálii a získali další čtyři body.

Fidži tak má velkou šanci postoupit do čtvrtfinále mistrovství světa. Pokud se jim to podaří, mohli by se střetnout s Anglií, kterou před mistrovstvím porazili na jejich domácím stadionu Twickenham.

Fidžijská ragbyová reprezentace si získala respekt a boj o historickou medaili na mistrovství světa ve Francii není nereálný. Jsou známí také svým tancem zvaným cibi, který patří k jejich tradicím.