Mladá ruská tenistka se stává světovým fenoménem: Příběh „dívky ze zlata“

Mladá ruská tenistka se stává světovým fenoménem: Příběh „dívky ze zlata“

Slzy tekly proudem. Nejen z očí samotné Andrejevové. Zaleskly se i ve tváři její trenérky Španělky Conchity Martínezové, krajanky Darji Kasatkinové a jak je patrné z ohlasů, scéna z ceremoniálu v čínském přístavním městě Ning-po dojala i značné množství tenisových fanoušků z celého světa.

Mirra Andrejevová je fenomén. Říkají jí „Úkaz ze Sibiře“. Někdy také „Teen Titán“.

Když se loni vrhla do dospělé kategorie, okamžitě na nižším okruhu ITF nasbírala šestnáct výher v řadě.

Záhy nadchla i mezi WTA smetánkou. V Madridu se z pozice 194. hráčky žebříčku přesně v den svých šestnáctých narozenin stala nejmladší hráčkou v osmifinále turnajů WTA 1000 od roku 2009, kdy se „tisícovky“ začaly hrát. 

Podobně silně zapůsobila i mimo kurt. 

V rozhovoru pro Tennis Channel mladičká rodačka ze sibiřského Krasnojarsku pobavila moderátora i publikum upřímným nadšením ze své premiéry.

„Je úžasné tady být a na obědě potkat všechny ty hvězdy. Zahlédla jsem třeba Andyho Murrayho. Naživo je tak krásný, opravdu úžasný,“ rozplývala se.

Trojnásobný grandslamový šampion reagoval na Twitteru se svým typickým humorem a zajistil Rusce další obří vlnu popularity.

„Představte si, jak dobrá bude, až si nechá spravit zrak,“ glosoval tehdy Murray a stal se okamžitě jedním z nejslavnějších fanoušků ruské hráčky. Jejich příběh dál pokračoval, vzájemně si pravidelně gratulovaly a posílaly přes média i sociální sítě komplimenty.

Před aktuální sezonou česko-americká legenda Martina Navrátilová předpovídala, že Andrejevová už teď dojde do závěrečných kol některého z grandslamů.

„Strašně se mi líbí. Je to živel. Je ohnivá, divoká a jde do všeho naplno,“ vyprávěla. A ve své predikci měla pravdu.

Na letošním French Open se Andrejevová stala v 17 letech a 37 dnech nejmladší semifinalistkou od šestnáctileté Martiny Hingisové v roce 1997.

Nyní měla na dosah titul v čínském Ning-po. Ve čtvrtfinále vyhrála první set nad Barborou Krejčíkovou, poté Češka kvůli zranění vzdala. V semifinále se opakoval stejný scénář, tentokrát v duelu s Karolínou Muchovou.

Ve finále ale Andrejevová nestačila na o deset let starší krajanku Kasatkinovou. 

„Tahle dívka je snad ze zlata. Můžete ji požádat o cokoli a ona to udělá. Dá vám všechno. Je úžasná,“ mluvila o ní před časem hráčka, která otevřeně vystupuje proti režimu Vladimira Putina a proti válce na Ukrajině.

Teď musela vyběhnout na pódium a svou kamarádku v objetí utěšovat. „Opravdu jsem nechtěla brečet, protože z toho budou ošklivé fotky, ale prostě si nemohu pomoct. Omlouvám se vám,“ vzlykala Andrejevová. 

Útěchou jí může být pohled do čerstvého vydání světového žebříčku. Od pondělí je na svém maximu: šestnáctém místě.

Mirra Andrejevová, mladá ruská tenistka, se stala miláčkem světa tenisu díky svému talentu a úspěchům na kurtu. Její příběh začal loni, kdy se poprvé objevila mezi profesionálními hráčkami a rychle získala pozornost světového tenisového publika.

Andrejevová se rychle vypracovala mezi nejlepší hráčky na okruhu ITF a následně i mezi hráčkami WTA. Její úspěchy na turnajích a mimo něj ji rychle katapultovaly mezi tenisovou smetánku. Svým stylem hry a osobností si získala fanoušky po celém světě.

Na letošním French Open dokázala ve svých 17 letech a 37 dnech postoupit do semifinále, čímž se stala nejmladší semifinalistkou od Martiny Hingisové v roce 1997. Její cesta k vrcholu však nebyla snadná, ačkoliv se jí podařilo dosáhnout finále turnaje v Ning-po.

Ve finále však nestačila na svou krajanku Darju Kasatkinovou, která si odnesla titul. Přesto Andrejevová ukázala svůj obrovský potenciál a bojovný duch, který ji určitě ještě dovede k mnoha úspěchům v budoucnosti.

Její osobnost a talent již teď zaujaly legendy tenisu jako Andyho Murrayho nebo Martinu Navrátilovou, kteří ji chválí a podporují. Mirra Andrejevová je bezesporu jednou z největších nadějí současného tenisu a její úspěchy a příběh inspiroval mnoho lidí po celém světě.