Mladí Češi porazili Finsko osmi góly ve finále Hlinka Gretzky Cupu po šesti letech.

Mladí Češi porazili Finsko osmi góly ve finále Hlinka Gretzky Cupu po šesti letech.

Hlinka Gretzky Cup je mezinárodní hokejový turnaj pro hráče do 18 let, který se konal v Břeclavi a Trenčíně. V semifinále se utkaly česká a finská reprezentace. Češi měli skvělý nástup do zápasu a už ve 5. minutě vedli 2:0. Nejprve se trefil Titlbach a poté rychle navázal Jecho. Mladíci však další šance neproměnili a Seveřané se vrátili do hry díky využité početní výhodě Hemmingem. Ve druhé polovině druhé třetiny přišla kanonáda domácích, kteří mezi 31. a 38. minutou rozhodli zápas. Klíma, Curran, Benák a Lisler se stali střelci branku. Ve třetí třetině se Titlbach podruhé prosadil, ale Hemming srovnal. Nakonec však poslední slovo měl Kos a Češi vyhráli 8:2.

Ve druhém semifinále se utkaly Kanada a USA. Američané vedli 1:0 a 2:1, ale od druhé třetiny ovládla zápas Kanada, která vedla 4:2. Kanada postoupila do finále, ve kterém se utká s Českem o zlato. Američané se utkají o bronz s Finskem.

O páté místo se utkaly Švédsko a Švýcarsko. V prodloužení rozhodl zápas Eriksson a Švédsko vyhrálo 3:2. V souboji o sedmé místo porazili Němci Slováky 6:4. Slováci tak na domácím turnaji nezískali ani jeden bod a skončili poslední.

Hlinka Gretzky Cup je prestižní turnaj, který představuje mladé talenty v hokeji do 18 let. Letos se jednalo o 29. ročník tohoto turnaje. Kanada je nejúspěšnější zemí v historii s 23 zlatými medailemi. Česko má na svém kontě 5 zlatých medailí.