Mladí Rusové vyvolali kontroverzi po nezvládnutí porážky s Běloruskem a následném odhazování cen.

Mladí Rusové vyvolali kontroverzi po nezvládnutí porážky s Běloruskem a následném odhazování cen.

Ruská osmnáctka, která by za normálních okolností zápasil proti Česku nebo Švédsku, se musí v současné době spokojit s menšími turnaji s okolními zeměmi. To je důsledek ruské války na Ukrajině, kvůli které byla ruská reprezentace vyřazena ze světového hokeje. Jedním z těchto menších turnajů je Pohár budoucnosti, který se konal v minulém týdnu v běloruském Minsku.

Na turnaji se utkala ruská osmnáctka s běloruskou dvacítkou, kazachstánskou dvacítkou a ruskou sedmnáctkou. O vítězi turnaje rozhodl poslední zápas mezi ruskou osmnáctkou a běloruskou dvacítkou. Mladí Rusové se nejdříve dokázali vrátit z 0:3 na 5:3, ale nakonec prohráli 5:6 po prodloužení. Byli velmi rozhořčeni a měli pocit, že jejich hráč Ivan Rjabkin byl podražen při úniku v prodloužení a brankář Pjotr Andrejanov čelil nedovolenému bránění při rozhodujícím gólu.

Hráči projevili svůj nesouhlas s výsledkem a chováním tak, že odmítli převzít ceny za své individuální výkony. Brankář Andrejanov, který je nadějí pro draft NHL 2025, dokonce nechal cenu pro nejlepšího brankáře ležet na ledě. Kapitán Jegor Surin zase odhodil stříbrný tácek pro druhý nejlepší tým turnaje.

Ruská média hodnotí vystoupení dorostenců jako skandální, zejména kvůli tomu, že sudí v rozhodujících okamžicích prodloužení pravděpodobně nechybovali. Trenér ruské osmnáctky Alexandr Titov se brání tím, že hráči odmítli převzít ceny sami od sebe a nikdo je k tomu nenabádal. Tvrdí také, že podobné chování je běžné na domácím prostředí.

Ruský hokej se již v minulosti dostal do podobných skandálů. Například na mistrovství světa dospělých v roce 2010 hráči sundali stříbrné medaile hned po převzetí, když prohráli s Českem. Další velký skandál se odehrál v Praze o pět let později, když hráči po debaklu s Kanadou 1:6 opustili led, aniž by si vyslechli kanadskou hymnu.

Ruský hokej musel za tyto incidenty zaplatit pokutu, tentokrát se však zdá, že trestu unikne. Nicméně jeho pověst utrpěla.