Mladý Čech získává primát v NHL díky finančním úspěchům a fascinuje i legendární postavu

Mladý Čech získává primát v NHL díky finančním úspěchům a fascinuje i legendární postavu

Český hokejista Klapka dostal šanci v týmu Calgary Flames

23letý český hokejista Klapka nedávno dostal šanci v týmu Calgary Flames. Už v přípravném kempu si získal pozornost trenérů a setrval v týmu až do posledního škrtu. Na farmě si ve 33 utkáních připsal 21 bodů, což je zlepšení oproti minulé sezóně.

Klapka debutoval v nejlepší hokejové lize světa v neděli ve čtvrté lajně po boku slovenského centra Růžičky a bývalého útočníka Bostonu Greera. I přes porážku od Edmontonu strávil na ledě přes šest minut, což ho řadí na první místo mezi všemi hráči.

Klapka je také nejvyšším hokejistou v historii Flames, měří totiž 203 centimetry. Bývalý obránce Tampy a Anaheimu Andrej Šustr je podle některých zdrojů stejně vysoký, ale oficiální statistiky mu přisuzují 201 centimetrů. Klapka tak drží druhé místo v soutěži za slovenským obráncem Chárou, který měří 206 centimetrů.

I přes svou výšku a úspěchy zatím Klapka není hvězdou, ale Calgary v něm vidí potenciál. Trenér Huska ho chválí za jeho bruslení a dovednosti. Už v létě se ozývaly chvalozpěvy na adresu Klapkových rukou, které jsou velmi šikovné. Podle deníku Calgary Herald fascinuje potenciál mladého Čecha zejména Jaromea Iginlu, který je bývalým hráčem Flames a nyní radí generálnímu manažerovi klubu.

Klapka přiznal, že ještě nedávno váhal, zda je hokej pro něj tou správnou volbou. Uvažoval o práci ve sklenářské firmě svého otce. Před dvěma lety hrál ve druhé nejvyšší české lize, kde se příliš peněz nevydělávalo. Poté dostal pozvánku do extraligového Liberce a zaujal natolik, že se dostal do dospělé reprezentace. Nakonec podepsal smlouvu s Calgary a neustále se zlepšuje.

Vrcholem dosavadní kariéry byla premiéra v NHL, kterou sledovali i Klapkovi rodiče, kteří přiletěli z Prahy do Calgary. Jejich rozhodnutí podpořit Klapku v jeho hokejové kariéře se tak zdá být správné.