Muž, který napadl a zranil olympijskou sportovkyni hořlavou látkou, zemřel v nemocnici

Muž, který napadl a zranil olympijskou sportovkyni hořlavou látkou, zemřel v nemocnici

Cheptegeiová následkům zranění minulý týden podlehla po čtyřech dnech v nemocnici. Třiatřicetiletá běžkyně při útoku utrpěla popáleniny na 80 procentech těla.

Bývalý přítel atletky zemřel několik dní po jejím úmrtí ve stejné nemocnici v Keni. Utrpěl popáleniny na 30 procentech těla.

Pohřeb Cheptegeiové, která na olympijských hrách v Paříži obsadila v maratonu 44. místo, se bude konat v sobotu v Ugandě.

Běžkyně bude pochována s vojenskými poctami, jelikož byla členkou armády, uvedla podle The Star její rodina. Očekává se, že se obřadu zúčastní vysocí představitelé Ugandy i Keni.

Bývalý partner Cheptegeiové ji napadl 1. září poblíž vyhlášeného tréninkového střediska v Eldoretu zhruba 25 km od hranic s Ugandou, kde si pořídila dům, v němž žila se svou sestrou a dvěma dětmi.

Podle policejní zprávy, na kterou se odkazuje agentura AFP, přítel vnikl na pozemek v době, kdy byla s ostatními v kostele. Po návratu domů ji před očima dcer polil hořlavinou a zapálil.

Atletka byla v kritickém stavu hospitalizována a zemřela v důsledku vícečetného selhání orgánů.

Od října 2021 je Cheptegeiová třetí elitní sportovkyní, která byla v Keni zabita. Její smrt znovu upozornila na domácí násilí v této východoafrické zemi.

V minulém týdnu tragicky zemřela olympijská běžkyně Agnes Tirop Cheptegeiová v důsledku zranění, která utrpěla při brutálním útoku. Bývalý partner atletky ji napadl poblíž tréninkového střediska v Keni, kde žila se svou rodinou. Pachatel ji polil hořlavinou a zapálil, čímž způsobil vážné popáleniny na 80 procentech těla. Cheptegeiová bohužel podlehla svým zraněním po čtyřech dnech v nemocnici.

Tento tragický incident nezůstal bez odezvy, neboť i bývalý partner atletky později zemřel v nemocnici na následky popálenin. Bude pohřben s vojenskými poctami, jelikož byl členem armády. Pohřeb Agnes Tirop Cheptegeiové se bude konat v Ugandě s účastí vysokých představitelů obou zemí.

Tento případ znovu upozornil na problém domácího násilí v Keni, kde se od října 2021 jedná již o třetí elitní sportovkyni, která se stala obětí násilí. Je důležité, aby společnost a orgány veřejné moci podnikly kroky k ochraně obětí domácího násilí a k potrestání pachatelů těchto brutálních činů.

Agnes Tirop Cheptegeiová byla talentovanou atletkou a její tragická smrt je velkou ztrátou nejen pro sportovní svět, ale i pro celou společnost. Je důležité si uvědomit, že domácí násilí není akceptovatelné a je nutné bojovat proti němu a chránit oběti těchto hrůzných činů.