Muž, který nikdy neprohrál, ztratil život při letecké tragédii, a jeho osud inspiroval Stallonea k životní roli.

Muž, který nikdy neprohrál, ztratil život při letecké tragédii, a jeho osud inspiroval Stallonea k životní roli.

Rocky Marciano: Nezdolný boxer z Brocktonu

Rocky Marciano, původem z Brocktonu v Massachusetts, byl jedním z nejvýznamnějších boxerů v historii. Narodil se do italské rodiny, měl dva bratry a tři sestry. Během svého života pracoval v různých profesích, jako kopáč, obuvník a pokládal i koleje. Během druhé světové války sloužil v americké armádě.

Marciano začal svou boxerskou kariéru jako amatér a po několika zápasech vstoupil mezi profesionály v roce 1948. V roce 1952 získal titul profesionálního mistra světa těžké váhy po vítězství nad Joem Walcottem. Během své kariéry vyhrál prvních šestnáct profesionálních zápasů knockoutem, přičemž devět z nich skončilo před koncem pátého kola.

Marciano byl známý svou nezlomnou vůlí a tvrdou prací. Byl nepřetržitým mistrem světa těžké váhy od roku 1952 do roku 1956, kdy ukončil svou kariéru. Po Genu Tunneym se stal druhým boxerem v historii, který ukončil svou kariéru jako neporažený šampion.

Po ukončení kariéry se Marciano věnoval podnikání a také komentoval boxovací zápasy. Jeho rekord 49 vítězství bez porážky byl překonán až v roce 2017 Floydem Mayweatherem.

Bohužel, Marciano zemřel při leteckém neštěstí v srpnu 1969 během cesty na oslavu svých 46. narozenin. Letadlo, kterým cestoval, narazilo do stromu nedaleko malého letiště v Newtonu, státě Iowa, za špatného počasí. Spolu s pilotem zahynul i Frankie Farrell, syn Lewa Farrella, známé postavy organizovaného zločinu.

Marciano zanechal po sobě manželku Barbaru, dceru Mary Anne a syna Rocca Kevina. Barbara zemřela ve věku 46 let na rakovinu plic pět let po Marcianově smrti. O jejich životě bylo napsáno mnoho knih a natočeno několik filmů. Marciano také inspiroval slavnou filmovou sérii Rocky, ve které hlavní roli ztvárnil Sylvester Stallone. První díl této série získal tři Oscary a Stallonea vyvýšil mezi absolutní hollywoodskou elitu.