Muž, který přežil téměř smrt na ledě, oslavuje 90. narozeniny a plánuje kariéru jako prodavač barev

Muž, který přežil téměř smrt na ledě, oslavuje 90. narozeniny a plánuje kariéru jako prodavač barev

Scotty Bowman je jedním z nejúspěšnějších trenérů v historii NHL. Během své kariéry vyhrál 1244 zápasů, což je nejvíce v historii ligy. Kromě toho získal 14 Stanley Cupů, devět jako trenér a pět jako funkcionář. Bowman je také jediným trenérem, který překonal hranici tisíce výher.

Jeho úspěchy jsou obdivuhodné, zejména proto, že vydržel ve slavné lize více než půl století. Bowman začal svou kariéru jako hráč, ale jeho cesta na ledě skončila předčasně kvůli vážnému zranění. Během zápasu mu obránce Jean-Guy Talbot zlomil hokejku a způsobil mu frakturu lebky. Bowman utrpěl vážné zranění hlavy a musel podstoupit operaci, během které mu byla do hlavy vložena kovová destička.

Po ukončení hráčské kariéry se Bowman rozhodl věnovat trenérské práci. Začal jako trenér juniorského týmu Montreal Canadiens, který sloužil jako farma pro hlavní tým v NHL. Díky svému talentu a tvrdé práci se rychle vypracoval a dostal nabídku trénovat hlavní tým Canadiens.

Bowman se brzy stal jedním z nejuznávanějších trenérů v lize. Jeho týmy byly známé svou disciplínou a taktickou vyspělostí. Bowman dokázal vytvořit silné týmy, které se pravidelně dostávaly do play-off a bojovaly o Stanley Cup.

Jeho úspěchy ho přivedly do dalších týmů, včetně Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks. V každém z těchto týmů dokázal vyhrát Stanley Cup. Bowman je jediným trenérem v historii NHL, který vyhrál Stanley Cup s třemi různými týmy.

Bowmanova kariéra byla plná úspěchů, ale také tvrdé práce a obětí. Byl známý svou nekompromisní pracovní morálkou a důrazem na detail. Jeho schopnost analyzovat hru a najít slabiny soupeře ho činila jedním z nejlepších trenérů v historii.

I přes své úspěchy a uznání ve světě hokeje zůstává Bowman skromným člověkem. Vždy si vážil svých hráčů a byl jim oddaný. Jeho vedení a trenérské schopnosti pomohly mnoha hráčům dosáhnout svého potenciálu a stát se hvězdami NHL.

Scotty Bowman je ikonou hokeje a jeho příběh je inspirací pro všechny, kteří touží po úspěchu ve svém oboru. Jeho tvrdá práce, oddanost a schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám ho činí jedním z největších trenérů v historii sportu.